Za dve godine u razvoj pčelarstva uloženo oko 90 miliona dinara

U okviru kampanje "Meseca zaštite pčela", danas je u Skupštini Vojvodine održan drugi okrugli sto o zaštiti pčela, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija PSOS i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED.
 Za dve godine u razvoj pčelarstva uloženo oko 90 miliona dinara
Foto: Pixabay
Učesnike skupa u Novom Sadu, koji je okupio pčelare, poljoprivrednike, stručnjake iz oblasti zaštite bilja i zaštite životne sredine, predstavnike resornih institucija, pozdravio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, koji je govorio o podsticajima za razvoj pčelarstva u AP Vojvodini.
 
On je ukazao na činjenicu da pčelarstvo beleži značajnu tendenciju rasta na teritoriji naše pokrajine, te da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u protekle dve i po godine, izdvojio pet puta više finansijskih sredstava za podršku daljem razvoju pčelarstva u odnosu na raniji period.
 
"Resorni sekretarijat je za ove dve i po godine, zajedno sa pčelarima iz Vojvodine, u pčelarstvo uložio oko 90 miliona dinara i potpisano je blizu 300 ugovora. Na ovaj način doprinosimo razvoju pčelarstva", istakao je Radojević, ukazujući da je med izvozna šansa Srbije, te naveo podatak da je samo u prošloj godini iz naše zemlje izvezeno oko 2.700 tona meda, u vrednosti 12,5 miliona dolara, u zemlje širom Evropske unije.
 
On je ukazao da raduje činjenica da imamo referentne asocijacije i saveze, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom nivou, koje su posvećene razvoju pčelarstva.
 
Radojević je posebno ukazao i na težnju Sekretarijata da pomogne u saradnji između poljoprivrednika i pčelara jer je, prema njegovim rečima, neophodno da komunikacija koju ostvaruju bude na višem nivou, kako bi zajednički zaštitili i očuvali domaći fond pčela. On je ukazao i na činjenicu da je Rači u toku izgradnja pogona za prikupljanje i plasman meda, što govori o tome da je i na državnom nivou prepoznata potreba za dodatnom podrškom razvoju pčelarstva. Na ovaj način, prikupljaće se med pčelara sa teritorije cele Srbije za izvoz. Uzgajivači pčela, kako je istakao Radojević, imaće mogućnost da svoj med plasiraju na tržište bez posrednika.
 
Radojević je ovom prilikom pozvao pčelare da konkurišu za sredstva koja su im namenjena, i najavio da će nove konkursne linije za ovu oblast biti objavljene već za nekoliko dana.
 
Kampanja "Mesec zaštite pčela" deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, čiji su se predstavnici danas takođe govorili o važnosti očuvanja pčela, te izazovima sa kojima je pčelarstvo u Srbiji suočeno.
  • Dejan

    16.03.2019 00:29
    Cccc
    A kokiko ste u uloziliu policiju i vojsku ??? Cifra se ne zna !
  • svercovani

    15.03.2019 10:39
    otrov
    je skuplji
  • Dek

    15.03.2019 06:23
    "Za dve godine u razvoj pčelarstva uloženo oko 90 miliona dinara"
    Džabe vam je to kada se u uništavanje istih raznim pesticidima ulaže mnogo više...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina