U novosadskom sudu postupci protiv roditelja zbog neopravdanih časova

Ukupno 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka podneto je do sada Prekršajnom sudu u Novom Sadu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja čija su deca neopravdano izostajala iz škole.
U novosadskom sudu postupci protiv roditelja zbog neopravdanih časova
Foto: Pixabay
Od toga, kako za "Novosti" kažu u Prekršajnom sudu, rešeno je pet predmeta. U jednom slučaju zahtev je odbačen, izrečena je jedna opomena, a u tri slučaja su roditelji kažnjeni sa po 5.000 dinara, jer njihova deca nisu redovno pohađala nastavu.
 
"Preostalih 14 predmeta i dalje je radu. U 2019. podnet je jedan takav zahtev zbog istog prekršaja i nije rešen", kažu u Prekršajnom sudu za "Novosti".
 
Nedolazak u školu, ili bežanje sa pojedinih časova, đaci pokušavaju da pravdaju raznim izgovorima, mada ima i onih učenika koje su roditelji, bez obzira na razlog, spremni da opravdaju u školi. Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu i direktorka OŠ "Vasa Stajić" kaže da su roditelji spremni da pravdaju deci izostanke iako je osnovna škola obavezna. 
 
"U slučajevima kada đak do pet časova izostaje bez opravdanja, o tome odmah obaveštavamo roditelje. Ukoliko su takva odsustvovanja česta, obaveštavamo i Centar za socialni rad i kao krajnja mera primenjuje se prijava sudu protiv roditelja. Imali smo situaciju da dete tri dana dođe, dva ne dođe u školu i to se ponavlja", kaže Pastonjicki, ističući da škola primenjuje pojačan vaspitni rad sa đacima za koje se utvrdi da neopravdano izostaju. 
 
Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu i direktor Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn", kaže za "Novosti" da je dozvoljeno da đak ima 25 neopravdanih izostanaka.
 
"Učenici, posebno oni iz okolnih mesta, nedolazak na prvi ili drugi čas pravdaju kašnjenjem autobusa, odlaskom kod zubara. Ima i onih koji tvrde da se mama razbolela, pa su morali da ostanu kod kuće da čuvaju brata ili sestru", navodi on. 
  • ManiTo

    19.03.2019 23:51
    Sta ste se svi rasprdeli...svi su bezali sa casova oduvek, roditelji preoptereceni oduvek, jos i na sud da ih maltretirate. Nismo mi Britanci pa da se tako ponasamo, pritiska ti sistem roditelje pa ajde pritisni ih jos....kada nam socijalna pomoc bude da mozes da prezivis izmedju posla i kad si u problemu, zdravstvo, stanje u ustanovama, zakon i sud budu korektni onda se mozete okomiti na malog coveka ako to ne postuje...ovako siljite neka pravila na onoga ko je vec na kolenima a sve trulo oko njega.
  • Tihi

    19.03.2019 17:50
    Iiiii
    Kakvi su roditelji tek kad im sin propalitet ima 400 neopravdanih casova,jbt.to bi u bivsoj Sfrj uzeli Socijalna sluzba i u popravni dom,a roditelje na robiju,a oni opravdavaju svog sina propaliteta,ali ima jedna institucija koja ce se sa njim baviti kad bude punoletan ima skracenicu KPZ !
  • petar

    19.03.2019 16:02
    Za ovog sa iskustvom iz Nemačke- iskustvo iz Srbije: kada ti dete dobije blažu prehladu koja obično traje dan,dva (kašalj, curi nos, 37.5), da ga odvedeš kod izabranog lekara moraš da se zakažeš u prvom slobodnom terminu (čitaj prekosutra u radno vreme) ili da odeš pa kad dođeš na red (što se ne mora desiti), pa čekaš 4 sata u čekaonici punoj bolesne dece, da bi dobio antibiotik, a dete ti usput pokupilo još 3 bolesti. Ne pada mi na pamet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti