Odluka o taksi prevozu u Novom Sadu pred odbornicima sa zakašnjenjem od tri meseca

Skupština grada će o novoj odluci o taksi prevozu u Novom Sadu odlučivati sa zakašnjenjem od skoro tri meseca u odnosu na zakonski rok u kojem je ovaj propis trebalo da bude usvojen.
Odluka o taksi prevozu u Novom Sadu pred odbornicima sa zakašnjenjem od tri meseca
Foto: 021.rs

U novoj odluci nema velikih izmena u odnosu na dosadašnje propise i radi se pretežno o usklađivanju sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je donet prošle godine, a koji je stupio na snagu 6. januara.

Donošenjem ove odluke omogućiće se da se taksistima redovno izdaju dozvole za rad i da inspekcija ima osnova da deluje. Naime, jedna od najvećih pritužbi taksista je da inspekcija ne kažnjava i ne sprečava rad nelegalnih prevoznika. 

Ova odluka, koja je važna i za propisivanje maksimalnog broja taksija u Novom Sadu, predviđa da Grad ima rok do 31. decembra da odredi koja je to cifra. Predsednik Taksi komore Vojvodine Radenko Vidaković za 021.rs kaže da ovolikim rokom Grad sebi daje vremena da pripremi studiju o optimalnom broju taksija.

"Videćemo koji broj taksi vozila će studija predvideti. Prema zakonu, na 400 stanovnika ide jedno vozilo, što je daleko manji broj nego što trenutno saobraća Novim Sadom", objašnjava Vidaković.

Trenutni limit za Novi Sad je 1.200 taksi vozila, ali prema evidenciji, sada ima 1.694 taksija sa potrebnim dozvolama i više stotina njih bez potrebnih papira.

Dodajmo da će se o ovoj i drugim odlukama raspravljati na sednici Skupštine grada zakazanoj za ponedeljak, 25. mart.

  • Stevan taxi vozac

    21.11.2019 19:50
    Crveni
    Mnogi od vas koji komentarisete ste u pravu, I za parking mesta, I za za zaustavljanje svugde gde stranka zeli da izadje is vozila I za ponekad malo "snalazljiviju" voznju, Ali kada bi se zaustavljanje samo na nekim stanicama to bi onda bio autobus a new taxi. Sto see time parkinga, mi nemozemo dobiti legitimaciju dok ne platimo dozvolu za stajalista a recimo na grbavici na nase stajaliste ne moze ni da se pridje jer gospoda tu parkira svoja vozila da ne bi
    placala parking I ladno odlazi na pijacu, u postu ili gde vec,a gospoda iz parking servisa ne reaguje. Prema tome gospodo uvek prvo uzmite ogledalo u ruke I pogledajte PRVO sebe. Sto se tice broja taksista pa I kafana kafica recimo pekara je I previse pa se non stop otvaraju nove dok se hleb nemilice baca. To u vezi zabrane ili ti ogranicenja broja taksista u normalnim okolnostima se zove DISKRIMINACIJA. Brani nam se pravo na rad.dok krad I dalje organizuje ispite o pozavanju grada (otima ljudima novac) a new dozvoljava I'm da se redovno registruju.Toliko od mene. Razmislite malo vi koji procitate ovo . Pozdrav.
  • Novosadjanin

    26.04.2019 11:09
    Bahatosti nikad kraja
    Sta raditi sa taksistima koji zauzimaju javna parking mesta???
    U gradu je ionako problem naci parking mesto. Samo jos fale taksisti koji zauzimaju javna parking mesta, PORED taksi stajalista koja postoje za njihovo parkiranje...
    Ako imaju problem sa nedostatkom mesta, neka se izbore za nova. Zato i ima mali milion taksi udruzenja... koja im je svrha, ako svojim clanovima ne mogu da obezbede parking mesta???
    Kome se obratiti?
    Od komunalne policije slaba vajda, saobracajna inspekcija nema dovoljno zaposlenih, prava policija se ne bavi taksistima...
    Ova oblast je potpuno prepustena slucaju... kao na divljem zapadu. U dosadasnjim odlukama o taksi stajalistima na teritoriji Grada Novog Sada lepo pise da taksisti NE SMEJU da koriste javne parkinge.

    Znaci, taksi vozila NE SMEJU da koriste javna parking mesta. Jasno pise!

    I ne samo to, nego je propisana je kazna za krsenje ove odredbe (5-20 hiljada dinara). Za kontrolu iste, bila je zaduzena komunalna policija i saobracajna inspekcija. Ni jedni ni drugi nista nisu postigli... svakog momenta kad pogledam kroz prozor, stoje od 2 do 5 taksi vozila... i isto toliko taksista koji izadju iz kola, dovikuju se, odvrnu taksi stanice, tako da ih cujemo i u sobi... u svako doba dana...

    Sta covek da radi???
  • Bubamara

    26.03.2019 07:47
    Manje-više
    Verujem da svako ima pravo na rad pa stoga nije u redu da se ograniči broj taksista. S druge strane , ponašanje i bahatost mnogih taksista u saobraćaju , je razlog više da se ograniče. Naravno, policija tu ima ogroman minus. U civiliziranim zemljama, taksista ne sme da stane gde mu se ćefne, čeka ga rigorozna kazna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti