Autentična svedočenja zabeležena tokom NATO bombardovanja Novog Sada

U nedelju, 24. marta, obeležava se 20 godina od početka NATO bombardovanja.
Autentična svedočenja zabeležena tokom NATO bombardovanja Novog Sada
Foto: S. Krajnović

Prve bombe pale su upravo na Novi Sad, na policijsku stanicu na Klisi, a ubrzo i na kasarnu kraj Novog naselja.

Tokom bombardovanja ubijeni su Oleg Nasov i Milan Bajić, povređeno je još 50-ak građana. Procenjuje se da je na Novi Sad za 78 dana palo više od 400 projektila.

Tokom bombardovanja Novi Sad je ostao bez sva tri mosta, uništena je Rafinerija, zgrada RTV na Mišeluku, oštećen je TV toranj na Vencu, porušena je jedna stambena zgrada na Detelinari, oštećena Banovina...

Tokom bombardovanja, redakcija Radija 021 realizovala je poetsko-dokumentarnu emisiju "Ja živim tu" kao trajno svedočanstvo jednog tragičnog vremena u životu Novosađana. Ta emisija, o bombardovanju Novog Sada dobila je specijalnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Košicama u Slovačkoj.

Ekipa koja ju je realizovala bila je u sastavu: Jovanka Zlatković, Tijana Savkov, Dejan Pralica, Miroslav Zadrepko, Gordana Mihailović, Nikola Tomić, Ašli Đuričin, Vladan Miljković, Đorđe Ilić, Vlastimir Kovač i Ljiljana Jovičić.

U nedelju i ponedeljak, 24. i 25. marta, emisiju možete slušati u celosti ili u delovima na frekvenciji 92,2 MHz ili putem striminga (OVDE).

  • BB

    22.03.2019 21:04
    Otvorite oci, surovo je
    Meni najvise ima smisla ono sto je Comski naveo u jednom intervjuu. Tamo se referisao (kao dokaz) na knjigu nekog Norrisa (americkog funkcionera zaduzenog za istocnu Evropu).
    U to vreme, devedesetih, amerikanci su radili na gasenju (utrnjivanju) socijalizma po svetu. Srbija, pod Milosevicem, je bila ne-konvertovana. I tvrdoglava, neposlusna. Zapad (odakle vam pisem) ne trpi neposlusne. Ako neces milom onda ce biti silom. Ucili smo Klauzevicevu teoriju (koja se I ovde pominje) da je rat sprovodjenje iste politike (kao pre u miru) samo vojnim sredstvima. Ako ostavis jednu zemlju neposlusnu onda ce mozda drugi da je kopiraju. Setite se oslobadjanja od kolonijalizma, sirenja socijalizma po svetu, arapskom prolecu, itd.
    Sila se primenjivala kad god je bilo neophodno da bi svoje INTERESE zastitili. Englezi zauzeli Suecki kanal, Ameri oteli Panamu od Kolumbije (samo zveckanjem oruzja), Irak su napali zbog nafte a ne zato sto ih je Sadam kinjio, sada ce Venecuelu da uzmu opet zbog nafte. itd. itd
    Najlepsi pozdrav mom gradu.
    PS Bolelo je I nas ovde da gledamo sta zlikovci rade. I da malo ko mari. Mario je onaj koji je znao ljude iz Srbije ili ko je proputovao nekad.
  • Kivi

    22.03.2019 20:59
    Poludeli?
    Sta vam je? Srucili su tone osiromasenog uranijuma na nas, razorili infrastrukturu, vratili nas decenijama unazad... ZASTO??? Kome su pomogli? Sta se popravilo? Sram da vas bude sto trazite bilo kakvo opravdanje... porast malignih bolesti i beda, nestabilnost u regionu i podli presedani koji se nižu. To je njihovo nasleđe... bila sam trudna sa prvim detetom, sirene, strah, bez struje i vode... nema opravdanja!!!
  • Nsn

    22.03.2019 20:07
    Gde ćeš boljeg dokaza koliko je bombardovanje ostavilo stravične posledice od ljudi koji to isto bombardovanje podržavaju, pravdaju i prizivaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti