SEĆANJE Goran Bajić Baja - bluz za kraj

Poznati novosadski basista Goran Bajić Baja (1963) preminuo je na današnji dan, 21. marta, 2015. godine.
SEĆANJE Goran Bajić Baja - bluz za kraj
Foto: 021.rs
Na novosadskoj muzičkoj sceni ostavio je dubok trag, a oni koji su ga poznavali kažu da je rokenrol bio suština njegovog života.
 
Svirao je u Sing Sing Singersima, Vojvođanskom bluz bendu, Porti, Cocasion-u, Watt-u, Sometimes together, ali i svojevrsnom novosadskom superbendu Stone Free. Međutim, nije samo rok ono što je ostavilo trag na Baji i nije samo muzika ta kojom je ostavljao lični zapis za novosadsku kulturu sećanja.
 
Kada oni koji su poznavali Baju govore o njemu, jedna se lična osobina izdvaja - dobrota i jednostavnost njenog ispoljavanja. Neki su o toj dobroti govorili opširnije, a neki su uspevali da je sažmu u jednu rečenicu.
 
  
 
U tome je uspeo poznati novosadski rok novinar Bogica Mijatović koji je rekao da je Baja jednostavno bio "jedan od najboljih momaka sa novosadske rok scene ikada".
 
"Goran je bio biser i u svom sviranju se nije zatvarao u obrasce, bila je to prevaga ljubavi nad svim materijalnim", govorio je o Baji Boba Stojšić.
 
Dosta dugo je Goran Bajić svirao sa Sing Sing Singersima, jednim od najpopularnijih vojvođanskih bendova osamdesetih. Sa njim u postavi grupa je osvojila drugo mesto na poznatom Omladinskom festivalu u Subotici. 
 
 
 Legendarni Sing Sing Singersi - Baja, Piki, Žiksa i Boba
 
Gitarista Saša Januzović Jana upoznao se sa Bajom pre četiri decenije. Kao đaci srednje umetničke "Bogdan Šuput" osnovali su grupu Porta, pa Cocasion i Izrael, a onda je usledilo i zajedničko muziciranje u Singersima i Vojvođanskom bluz bendu. Bajin profesionalni moto bio je - "mora da bude savršeno".
 
Kao i Jana, Baju je krajem sedamdesetih upoznao novinar Vlada Živković. Priča da je Goran bio upečatjiv zbog dobrote i vedrine koja ga je krasila.
 
"Bio je posvećen rokenrolu do kraja, to je bila suštinja njegovog života. Decenijama smo se sretali i družili i uvek je bilo isto. U teškim vremenima koja su svima ostavila žig na životima, svaki susret sa njim bio je kao oaza vedrine, srdačnosti i neposrednosti, od kojih su se ljudi danas gotovo odučili", govorio je Živković.
 
  
 
I u novom veku Baja je nastavio sa muzikom. Neki novi vetrovi su duvali, a Singersi su se ponovo okupili. Sve vreme tu je i nezaobilazni Vojvođanski bluz bend.
 
Sa tim bendom 2005. godine objavljuje album "Vreme je za Novi Sad" u izdanju Radija 021. Naslovna pesma postaće svojevrsna himna, izvođena čak i na svečanoj akademiji povodom Dana grada u Srpskom narodnom pozorištu. 
 
Na žalost, tragičan događaj dogodio se u jesen 2014. godine. Baja je pao sa visine i zadobio višestruke povrede opasne po život. Preminuo je 21. marta 2015. godine i ispraćen uz pesme Vojvođanskog bluz benda - "Teška kiša" i "Neko kao ti".
 
 
 Žiksa i Baja
 
U martu 2018. godine u novosadskom Radio kafeu priređena je izložba njemu u pomen pod nazivom "Završen je moj put". Dve godine ranije objavljena je i knjiga "Bluz za kraj" koja čuva uspomenu na ovog vrsnog novosadskog muzičara.
  • Jeremiah

    30.03.2022 13:19
    Baja i bajs
    Sećam se bicikla kojim se vozao po gradu- Steam Punk naprava:) Oslikavala je njega samog: svašta je umeo da uradi, da budži, da to radi. A razgovori o bluzu, RNR-u… milina. Polazilo mu za rukom da i jednog pankera koji jedva da zna i akorde razume. Divan čovek.
  • Neda

    04.11.2020 16:04
    ZaGorana
    Bio je dečak sa Limana zaljubljen u muziku , svojim osmehom i blagim očima imao razumevanje za sve oko sebe! Snivaj!
  • Generacija

    28.06.2019 13:04
    Kao što je jedan Bajin drug rekao: "Goran je imao čisto srce i beskrajnu dobrotu, uvek ću ga se sećati!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti