"Drastično manje vantelesnih oplodnji u Betaniji, postaće inkubator privatnim klinikama"

Broj postupaka vantelesne oplodnje u Betaniji drastično je smanjen u protekle četiri godine.
"Drastično manje vantelesnih oplodnji u Betaniji, postaće inkubator privatnim klinikama"
Foto: Pixabay
Naime, 2014. godine bilo je 400 postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) i taj broj je rastao do 2016. kada su urađena 454 postupka. Samo godinu dana kasnije, 2017. bilo je obavljeno tek 212 postupaka, dok se prošle godine samo 195 parova odlučilo da šansu za roditeljstvo potraži u Betaniji
 
Povodom ovog drastičnog smanjenja broja pokušaja vantelesne oplodnje (VTO) u novosadskom porodilištu, portal Bebac uputio je otvoreno pismo predsedniku Vlade Vojvodine Igoru Miroviću pitajući ga zašto je za vreme njegovog mandata broj korisnika ove usluge u Betaniji toliko opao.
 
"Zašto ne pomažete parovima koji se bore da dođu do potomstva, nego im uskraćujete pravo da proces BMPO sprovedu u državnoj ustanovi", upitali su u saopštenju.
 
Kao naročito problematično naveli su to što sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV odlaze lekari, te da su uslovi sve gori. Ističu da nezadovoljstvo porodilištem raste, "a sve u cilju da naše porodilište postane javni inkubator privatnim ordinacijama i klinikama". Zbog svega ovog, navode, parovi suočeni sa sterilitetom se više ne oslanjaju na usluge Betanije.
 
Jasmina Mihnjak urednica portala Bebac kaže za 021 da Mirović ima dužnost i ovlašćenja da uradi nešto da parovi ne odlaze u privatne ordinacije.
 
"Ono do čega smo kroz istraživanje došli jeste da su uslovi takvi da se parovi pre odlučuju za privatne klinike, pa čak i da ih ljudi koji su zaposleni u Betaniji upućuju na privatne klinike. Mi smatramo da je Betanija dobro porodilište od koga sada beže parovi sa sterilitetom, a da bi upravo to trebalo da bude prvo mesto gde će oni da nađu rešenje svog problema", navodi Mihnjak.
 
Kako kaže, s obzirom na to da se Pokrajina zalaže za natalitet, oni očekuju da Vlada uradi ono što je u njenoj nadležnosti da bi Betanija postala ono što je nekada bila. Kao naročito problematično navodi to što se na svaku analizu čeka, ponekad i po tri meseca.
 
"Neke analize koje su izuzetno agresivne se rade bez anestezije. Ako ćete da platite anesteziju to košta koliko ceo postupak u privatnoj ordinaciji koji možete da uradite za tri dana, a ovde ćete čekati tri meseca", navodi Mihnjak. Ona smatra i da nedostatak kadra utiče na dugo čekanje i na nezadovoljstvo pacijenata.
 
"Lekari iz klinike odlaze, pa zbog nedostatka kadra ne mogu neke stvari da se urade. Transferi ne mogu da se urade vikendom. To je u postupku vantelesne oplodnje nedopustivo, jer se zna da se to radi kada je plodna jajna ćelija i da postoji određeni trenutak kad to mora da se uradi. Ako to može u privatnim klinikama mora biti moguće i u Betaniji", dodaje.
 
 
Za Sandru Jovanović iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" podatak o opadanju broja postupaka vantelesne oplodnje u Betaniji nije iznenađujuć.
 
"Tim koji je radio u Betaniji, kod kog su parovi dolazili, već duže vreme radi u privatnim ordinacijama. Pacijenti se kod nas u Srbiji ne vezuju za kliniku nego za lekara i onda oni idu za lekarom, a ne za klinikom. Problem je i usluga u državnim klinikama. To nije samo problem sa Betanijom. Čak više ni liste čekanja nisu problem, nego nedostatak kadra, usluga, dokumentacija koja treba da se prikupi i neke analize za koje se čeka po dva-tri meseca", objašnjava Jovanović za 021.
 
Iz Kliničkog centra Vojvodine na pitanja 021 o razlozima sve manje postupaka vantelesne oplodnje sprovedenih u Betaniji navode da "odlukom RFZO iz 2016. godine postoji mogućnost da se parovi odluče za privatne klinike, ali da oni stoje na raspolaganju svim parovima koji se odluče na postupak VTO preko njihove ustanove".
  • pacijent profBjelice

    27.06.2020 22:42
    Prof dr Artur Bjelica

    Čitam onaj ružan komentar za prof Bjelicu...
    Strašno šta ste napisali.
    Prof dr Artur Bjelica je pre svega čovek, pa doktor. Vrhunski stručnjak, dobar psiholog, ljubazan, ne zamara Vas sa nepotrebnim informacijama kako Vas ne bi dodatno opterecivao ...
    Rešava Vam probleme, uvek otvoreno kaže šta ima, posveti se pacijentu ...
  • Maja

    07.08.2019 16:03
    VTO
    To je zato sto u Betaniji sede nezainteresovani lekari u poziciji za pivce, poput Budakova i Bjelice, i onda vas tako isikaniraju svojim izjavama, misljenjima i neresavanjem problema da pobegnete glavom bez obzira u bilo koju privatnu kliniku jer znate da u njihove ruke ne smete. Ionako ocajni u suzama zbog ogromnih dugova zbog VTO, molite Boga da se nadje bar jedan koji ce se posvetiti vasem problemu i da cete bar nesto resiti o drzavnom trosku, ali ne. U Betaniji kakav god postupak da zakazujete, dobijate termin za 2-3 meseca a kad se ponudite da platite, onda zakazuju operaciju i sledece nedelje. A kako sad to? Pa rekli ste da je guzva. Toliko sam pregleda do sada obavila, da je prosto neverovatno kako dobijate razlicita misljenja od svih njih. Jedni te ubedjuju kako nesto ne moze, a drugi kako naravno da moze pa se jos cude sta pitate. Koliko samo protivrecnosti! I onda tako dodje neka needukovana i nekompetentna pacijentkinja da pise po forumima kako je odredjena doktorka veliki strucnjak za VTO. Kako ja da znam ko je uopste od njih strucnjak kad ja sama nisam a kako su strucnjaci bezuslovno na strani jedni drugih, necemo nikad ni saznati
  • Dusanka

    26.05.2019 14:51
    Interesuje me
    Zanima me koliko vas je drsge mame uzasla vantelesna hvala unapred i veliki pozz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti