Bista Tarasa Ševčenka biće postavljena uz Aleju Mike Antića

Savet za kulturu Skupštine grada prihvatio je, većinom glasova, odluku o postavljanju biste Tarasa Ševčenka.
Bista Tarasa Ševčenka biće postavljena uz Aleju Mike Antića
Foto: 021.rs
"Bista Tarasa Ševčenka, istaknutog ukrajinskog pesnika i slikara, borca za slobodu slovenskih naroda, biće izrađena od bronze, visine 105 centimetara, na postamentu od granita, visine 200 centimetara i postavljena na uređenoj zelenoj površini uz Bulevar cara Lazara i Aleju Mike Antića", saopšteno je posle sednice.
 
Inicijativu za postavljanje biste podnela je Ambasada Ukrajine u Beogradu, ukrajinsko-rusinska zajednica u Vojvodini, a Gradska uprava Lavova, u kojem postoje ulice Srpska i Vuka Karadžića, donela je odluku da izrada ove biste bude poklon Novom Sadu, navedeno je u saopštenju.
 
Gradski odbor Demokratske stranke Srbije ranije je ocenio kao "potpuno neprimerenu i neprihvatljivu" inicijativu za postavljanje spomenika Tarasu Ševčenku u Novom Sadu.
 
"Taras Ševčenko se proslavio kao borac za nezavisnost Ukrajine od majke Rusije, mnogo više nego kao umetnik i kulturni radnik", naveo je DSS.
 
Ta stranka je kao "naročito problematičnu" ocenila činjenicu da predlog dolazi iz ukrajinskog grada Lavova, za koji DSS tvrdi da je "uporište ukrajinskih neonacista".
 
"Novi Sad ne treba da remeti odnose sa Rusijom i nepromišljenim aktima izaziva razočaranje i potencijalni bes najvećeg prijatelja i zaštitnika u međunarodnoj areni kakav Rusija dokazano jeste", naveo je tada DSS.
  • Maja

    22.03.2019 19:03
    Para vrti...
    Finansijeri placaju spomenike, odbornici dizu ruke...a gradjani gutaju....
  • @/

    22.03.2019 16:26
    Interesantno je zapažanje obzirom da su SAD upravo primer paranoidne šizofrenije. Naoružavaju se više nego svi ostali zajedno, špijuniraju kako neprijateljske zemlje tako i saveznike. Udžbenički primer.
  • 011

    22.03.2019 16:22
    Putinofilija bolest
    "Taras Ševčenko se proslavio kao borac za nezavisnost Ukrajine od majke Rusije, mnogo više nego kao umetnik i kulturni radnik", naveo je DSS. "..


    Pa šta je ovde sporno ? Ne sme da se bori za nezavisnost svoje zemlje ?


    Ovaj DSS je potppno degenerisao u neostaljinizam, putinizam , klerikalizam... Jeza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti