Ponovo porasle plate u Novom Sadu, najmanje zarađuju radnici u Baču

Prosečne zarade u Novom Sadu ponovo su porasle, ako je verovati statistici.
Ponovo porasle plate u Novom Sadu, najmanje zarađuju radnici u Baču
Foto: 021.rs
Novosađani su u januaru zarađivali u proseku 59.687 dinara neto ili 82.496 dinara bruto, što je rast od oko 1.500 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
 
Novosađani su imali i najviše plate u celoj Vojvodini. Najniže zarade iz meseca u mesec imaju stanovnici Bača i to 41.774 dinara neto. Na teritoriji cele Vojvodine je prosečna zarada 51.064 dinara neto i to je rast od oko 2.000 dinara za mesec dana.
 
Kada je reč o javnom sektoru, plate takođe rastu. U javnim državnim preduzećima je prosečna plata, bez poreza i doprinosa, 77.246 dinara, dok je na svim nivoima administracije plata oko 65.000 dinara. 
 
Plate su porasle i zdravstvenim radnicima, kao i zaposlenima u kulturi i obrazovanju. U zdravstvu je prosečna zarada isplaćena u januaru u iznosu od 56.126 dinara neto, a obrazovanju i kulturi isplaćeno je 57.276 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Najbliža suma koju zarađuje većina zaposlenih u Srbiji zapravo je medijalna zarada, koju je Republički zavod za statistiku počeo da računa kako bi se cifre iz zvanične obračunate statistike približile realnosti. Medijalna zarada je suma do koje zaradi 50 odsto radnika. Taj iznos je u januaru bio 41.467 dinara neto i, suštinski, ta suma je najbliža iznosu koju zarađuju najniže plaćeni radnici u Vojvodini.
 
Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • milanm

    26.03.2019 16:00
    @ Tamo Amo
    Kamo srece da je tako, sad bi NS bio u rangu Ljubljane makar. I ne bi se svi tukli oko toga ko ce u kom JKP da sefuje i da se zaposli. U IT sektoru u NS radi oko 5% ukupne radne snage u gradu, a mozda cak i manje. Uticaj ima, ali glavni pokretac nije, vec trgovina nekretninama, stanogradnja i rentijerstvo i slicne muljaze. Tu je i par desetina hiljada zaposlenih u javnom sektoru sto gradskom, sto drzavnom i pokrajinskom, a to je sve povezano sa prethodno navedenim. Takodje imamo oko 100 000 penzionera, od kojih ne mali broj ima dobre penzije, bivsi rukovodioci i direktori propalih sistema, vojna lica, profesori univerziteta i sl. Oni se doduse ne racunaju u prosek, ali svejedno svoj novac trose tu.
    Najvece plate inace vuce NIS, koji ce se po svemu sudeci seliti u Bg pa ce taj prosek pasti. Njihovi sefcici imaju i po nekoliko hiljada evra mesecno, ne racunajuci bonuse, dok radnici na pumpama rade za sicu. Slicna situacija je u svim usluznim delatnostima, u kojima radi najveci deo radne snage u gradu. Inace, za svaki procenat rasta plata u NS, troskovi rente, kvadrata i komunalije rastu nekoliko puta vise, ovo je postao preskup grad za zivot, pogotovo za grad ove velicine. U pogledu komunalija i prevoza smo najskuplji u drzavi, nadmasili smo i Bg.
  • Tamo Amo

    26.03.2019 10:51
    Programer
    Verovatno ovde podižu prosek Programeri, ali i ostali zaposleni u tim firmama. Ali sa njihovim visokim platama i ostali prosperiraju. Bolji prometi u restoranima, kafićima, prodavnicama. IT industrija je trenutno pokretača ekonomije u Novom Sadu. Ali isto tako sa osnovni poznavanjem engleskog jezika, pristupom internetu i određenim veštinama, možete i dve prosečne plati zaraditi preko interneta. Ali ako čekate da vam neko da posao i ne želiute da učite, ostaje vam samo da kukate na male plate.
  • Milic

    26.03.2019 08:27
    Valjda je do znanja
    @Kameničanka

    Moj rodjeni brat, isto kuvar skolovani, radi u Beogradu u piceriji poznatoj i ima platu 1300 evra plus neki procenti, tako da je tu oko 1500 svaki mesec.
    Valjda je do znanja, jer do veze nije, sigurno znam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti