FOTO: Porodica Olega Nasova i delegacija Grada položili vence u sećanje na poginulog mladića

Porodica Olega Nasova (29), koji je poginuo u NATO bombardovanju Novog Sada na Varadinskom mostu, položila je vence i cveće na spomen-ploču koja čuva sećanje na tragediju koja se dogodila pre tačno 20 godina.
FOTO: Porodica Olega Nasova i delegacija Grada položili vence u sećanje na poginulog mladića
Foto: 021.rs
Otac Olega Nasova, Milivoj Nasov, poručio je da je rušenje Varadinskog mosta, a potom i drugih mostova u Novom Sadu, dvostruki zločin koji je zabranjen Ženevskom konvencijom, budući da je reč o civilnom objektu.
 
"Konvencija zabranjuje rušenje mostova u naseljenim mestima, a svaka pogibija civila tretira se praktično kao ratni zločin - najteži oblik krivičnog dela. Ovaj tekst na spomen-ploči Olegu sam ja sastavio, ali sam uslovio da tekst mora da bude u jednom obliku na ćirilici, ali u drugom na engleskom jeziku. Na taj način svako ko obilazi ovo mesto, svaki turista, može da se upozna sa našom istinom", poručio je Milivoj Nasov.
 
 
Obeležavanju dve decenije od pogibije Nasova prisustvovala je i delegacija Grada. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da ima pomaka u realizovanju inicijative oca Olega Nasova da svi poginuli borci u sukobima devedesetih dobiju zajedničko spomen-obeležje. Kako je rekao, treba čuvati sećanje na svakog ko je dao život u sukobima devedesetih godina. 
 
"Danas je 20 godina od velike tragedije - most smo sagradili, gradićemo i obnavljati i druge, ali ne možemo da vratimo ljudski život koji je prekinut u punom usponu, kad je Oleg ulazio u pravi život, stvarao porodicu, razvijao sebe. Ovo je opomena ne samo za prošlost, nego i pouka i opomena za buduća vremena da se takve stvari više ne dogode. Imamo i činjenicu da niko nikada nije odgovarao za taj zločin, za ubistvo civila na sred mosta, na mestu koje nije moglo da bude vojna meta. Nato agresore štiti neki ovozemaljski imunitet, ali sam siguran da ih ne štiti svevišnji imunitet", naveo je Vučević.
 
 
Na pitanje 021 gde bi budući spomenik poginulim borcima i civilima u sukobima devedesetih mogao da bude postavljen, Vučević kaže da će lokaciju predložiti stručnjaci, a da se nada da će porodice svih poginulih (o kojima postoje istorijski podaci) dati saglasnost da se imena i prezimena njihovih stradalih upišu na ploču.
 
"Toliko Novi Sad duguje ljudima koji su izgubili živote. Nedostaje nam ta kultura sećanja", zaključio je Vučević.
 
 
Više o tom 1. aprilu 1999. godine čitajte OVDE.
  • Komifo

    02.04.2019 11:01
    Neka je slava svim nevinima čiju su smrt izazvale pristalice Miloševićeve politike, i minut ćutanja za sve nas koji trpimo jer dotični ljubitelji ubilačkog režima pre 20 godina nisu platili mnogo veću cenu.
  • Zoki021

    02.04.2019 00:04
    botovi
    Botovi ,puni ste mržnje prema drugima i takvi nikada nećete ući u EU i NATO!!
  • Limanac

    01.04.2019 23:04
    Nažalost, Oleg je nevina žrtva sumanute politike režima S. Miloševića koji je zaratio sa svim komšijskim narodima sa kojima je mogao i ništa manje grozne reakcije Nato pakta koja je morala biti usmerena pre svega na tadašnje vlastodršce, a ne na civilne objekte i građane. Jako tužno je sve to, a porodici i prijateljima ništa ne može nadoknaditi gubitak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti