Sve što treba da znate o probnom popisu u Novom Sadu

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je 1. aprila, a neće se sprovoditi na celokupnom stanovništvu, već na uzorku.
Konkretno, obuhvatiće samo oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 građana i to u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u 51 gradu i opštini.
 
Testiraju se dva nova metoda - samopopisivanje putem interneta i popunjavanje elektronskih upitnika na laptopu. Međutim, samo odabrani građani u Novom Sadu, Beogradu i Nišu imaju mogućnost da učestvuju u samopopisu - Republički zavod za statistiku unapred je odabrao i obavestio 300 domaćinstava u Novom Sadu, samo sa Novog naselja, o samopopisu i dostavio im obrasce i šifre pomoću kojih se loguju u programe i ispunjavaju ovu dužnost. Isto toliko domaćinstava odabrano je i u Kovilju. Oni će po popunjavanju obrazaca koji su im dostavljeni dobiti verifikaciju od Zavoda za statistiku.
 
Ukoliko se ne samopopišu na predviđeni način, samostalno, njih će, kao i druge Novosađane, počev od ponedeljka, 8. aprila posećivati popisivači na kućnim adresama. Bitno je napomenuti da su popisivači vidno obeleženi i da građani mogu da im pruže podatke koji će se od njih tražiti. 
 
U obrascima će se tražiti osnovne, ali i pomalo neobične informacije - kada je napravljena zgrada u kojoj građanin živi i od kog materijala je napravljena, da li ima osnovnu komunalnu infrastrukturu (kanalizaciju, vodovod, instalacije), na kom spratu je stan, da li zgrada ima lift.
 
Građani će biti pitani i o bračnom statusu i broju dece, o stepenu obrazovanja, veštinama poput korišćenja računara itd.
 
Ovo su pripreme za popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine i sprovodiće se do 30. aprila. 
 
Sve dodatne informacije o probnom popisu 2019. mogu se dobiti pozivanjem info-centra na sledeće brojeve telefona: 011/2403 196, 011/2403 207, 011/2403 266. Radno vreme info-centra je od 8 do 20 časova, svakog dana, u periodu od 25. marta do 30. aprila, osim 26 i 28. aprila (u dane uskršnjih praznika).
  • Svrha

    03.04.2019 09:30
    Ne sećam se da je ranije bilo probnog popisa. Sve mi liči na priliku da se potroše pare iz budžeta.
  • Planeta 021

    02.04.2019 20:26
    Super, sada ćemo moći da vidimo sns botove uživo kada nam banu na vrata, sve sa likom imenom i prezimenom.......
  • Gnjurac

    02.04.2019 20:23
    Problem je u njihovoj manipulaciji sa podatcima. Ja sam se na proslom popisu izjasnio kao Jedi a oni su me po nekom svom nebuloznom kriterijumu svrstali u neopredeljene. Cak ni kao ostalo... Cemu onda takav popis kad oni nameste kako hoce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.