Opera "Sardanpalo" Franca Lista večeras svečano otvara NOMUS

Međunarodni festival umetničke muzike - Novosadske muzičke svečanosti - "Nomus 2019" počinje danas, 9. aprila i trajaće do 18. aprila
Događaj organizuje Muzička omladina Novog Sada pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. 
 
Festival će u 20 časova svečano otvoriti opera "Sardanpalo" Franca Lista u izvođenju hora i orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta, a pod dirigentskom palicom Đanluke Marćana.
 
Akcenat na ovogodišnjem Festivalu je stavljen na veće sastave, pa će se na programu naći čak četiri domaća simfonijska orkestra - Hor i orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanski simfonijski orkestar, Hor i Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu i Beogradska filharmonija, kao i dva vrhunska kamerna orkestra - Kremerata baltika i Litvanski kamerni orkestar, a solisti su violinisti Gidon Kremer i Sergej Krilov.
 
Kako je rekla umetnička direktorica Festivala Marija Adamov, program je obogaćen i sa dva "neklasična" muzička sadržaja. Jedan će prirediti jedinstveni violinista Lajko Feliks s Kvartetom Volosi iz Poljske, a drugi neobični duo koji čine harfistkinja Ketrin Fin i Senegalac Sekou Keita koji će predstaviti koru - afrički instrument blizak harfi. 
 
Na "Nomus 2019" vraćaju se slavni pijanisti Aleksandar Madžar, koji će svirati sa violinistom Antonijem Marvudom, i Kemal Gekić koji će uz pratnju akademskog orkestra izvesti za njega napisano delo "Gernika" američkog kompozitora Frederika Kaufmana.
 
Direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar kaže da ne treba propustiti izvođenje Malerove sedme simfonije koja se smatra jednom od najkompleksnijih simfonija ikad napisanih. Jedinstveno je i to što će orkestar biti u rekordnom sastavu koji će imati više od 90 muzičara.
 
Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić naglasio je da je Nomus jedan od najkvalitetnijih sadržaja u kulturi Novog Sada.
 
"Ovoga puta imaćemo priliku da slušamo vrhunsku muziku umetnika iz više od 20 zemalja sveta, i Novi Sad tako postaje centar umetničke muzike. Grad prepoznaje veliko zalaganje Muzičke omladine Novog Sada da festival uvek bude aktuelan, svež, na najvišem nivou, da prikaže zaista najvrednije u toj oblasti i obogati publiku. Zbog toga oni uvek mogu računati na našu podršku i na partnerski odnos", istakao je Rožić. 
 
Prema rečima pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragane Milošević, Nomus trajanjem i kvalitetom zaslužuje veliku pažnju, te uživa i podršku Pokrajinske vlade.
 
"Posebno nas raduje što će ove godine na Festivalu učestvovati orkestri i horovi u nadležnosti Pokrajine, a naše je trajno opredeljenje da se okupljamo oko projekata i zajednički delujemo kao kulturni tim koji gradi kulturnu politiku naše zemlje", navela je Milošević.
 
U okviru Nomusa održaće se deset koncerata i to u Sinagogi, Gradskoj kući, Studiju M, Galeriji Matice srpske i u Srpskom narodnom pozorištu, a kompletan program dostupan je OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti