Zelenilo najavilo realizaciju 16 projekata unapređenja i očuvanja zelenila

JKP "Gradsko zelenilo" je saopštilo da će sredstvima Gradskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ove godine biti finansirano 16 projekata unapređenja i očuvanja zelenila u Novom Sadu.
Zelenilo najavilo realizaciju 16 projekata unapređenja i očuvanja zelenila
Foto: 021.rs

Rok za realizaciju 15 projekata je decembar ove godine, dok je završetak akcije "Produžimo život jelkama" planiran za februar 2020. U Zelenilu kažu da su već odobreni unapređenje i očuvanje zelenila u bloku koji okružuju ulice Braće Popović, Ilije Birčanina, Kornelija Stankovića i Rumenačke na Detelinari, kao i ozelenjavanje Stražilovske ulice.

Ostali projekti koji čekaju na odobravanje su radovi u Limanskom parku, na Sentandrejskom putu, na razdelnoj traci na Bulevaru Cara Lazara, male urbane celine na uglu ulice Pap Pavla i Bulevara oslobođenja, na Bulevaru Jaše Tomića – od Bulevara oslobođenja do Rumenačke, u bloku koji je oivičen Bulevarima oslobođenja, Kralja Petra Prvog i Jaše Tomića, kao i Rumenačkom ulicom, u Veterniku, na prostoru između novoizgrađenih objekata za raseljena lica, na trgu u okviru Bulevara kneza Miloša, u bloku između Bulevara Jovana Dučića, Slobodana Jovanovića i ulica Seljačkih buna i Braće Dronjak, u bloku između ulica Bate Brkića, Dušana Danilovića, Bulevara kneza Miloša i Bulevara Vojvode Stepe i u bloku između Bulevara Cara Lazara, Balzakove, Narodnog fronta – do nove Baletske škole.

U Zelenilu kažu da je ugovorena i izrada projekta uređenja zelenila u naselju Jugovićevo. U pitanju su drvoredi uz novoizgrađene saobraćajnice. Gradska uprava za zaštitu životne sredine izdvojila je i sredstva za održavanje tri parka, koja spadaju u zaštićena prirodna dobra – Dunavski, Futoški i Kamenički.

  • Marko

    06.04.2019 11:09
    Treba planirati drvorede oko tržnih i poslovnih centara, umesto čistih parkinga, asfalta i travnjaka. Pogledajte na šta liče parkirališta Univera, Biga, Promenade, Tempa, bivšeg Merkura, Metroa... jedva da postoji neko drvo i to ako može da ne raste preko dva metra, pritom su u pitanju gradske parcele. Dajte drvorede da daju senku, čiste vazduh, da skupljaju prašinu, upijaju buku, spuštaju temperaturu leti, daju pticama neko mesto za život... To bi trebalo na prvom mestu sami tržni centri da rade, pogotovo oni koji pričaju o društvenoj odgovornosti. Projektanti bi trebali da predviđaju oko svakog većeg parkirališta zeleni pojas i na samom parkiralištu zelenilo, na to ih obavezuju i važeći propisi.
  • Vojvodjanka

    06.04.2019 09:26
    Osvrnite se
    Rano je proleće, većina drveća tek pupi a vlage u zemljištu malo. Koje drvo prvo ozeleni? Vrba. Gde su jeftine vrbe u našem lepom gradu? Posadite ih ubodom grana i nići će. Zašto smo ih zaboravili? Jeftine, prve ozelene a poslednje odbace lišće. Ne treba im zalivanje, neće propasti u sušnom delu godine. Primaju se na pesak. Jedino ih treba povremeno orezivati ako su blizu puta.
  • Milovan Miladinovic

    05.04.2019 20:22
    Jedni grade, drugi ruse !
    Neverovatno je sta se desava u gradskom zelenilu. Pre 10 tak godina u parku u Selhackih buna, posadili su sibirski brest pored staza. Za 5 godina to brzo rastuce drvo(kome tu nije mesto), je svojim korenom potpuno unistilo poplocane pesacke staze. Sibirski brest je posecen, posadjeno je drugo drvece,nove pesacke staze su postavljene i svecano otvorene.
    Nove staze se za sada dobro drze, ali nece dugo, jer novi ,,kadrovi,, iz g.zelenila, za uklanjanje šiblja i posecenih grana šalju teske kamione od 15 tona,(umesto malih vozila do 1,5 tona), koji voze po tim stazama i koje ce vrlo brzo devastirati, jer one nisu predvidjene za taj teret ! U nasem parkicu ima 2 decija igralista, dva kosarkaska igralista, teretana, sto za stoni tenis, ali NEMA ni jedna korpa za otpadke !!! Trebalo bi postaviti i bar 10 tak klupa za sedenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti