Lazar Čurčić dobitnik nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske

Bibliotekar, bibliolog i istoričar srpske knjige, književnosti i kulture Lazar Čurčić, dobitnik je nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske za 2019. godinu.
Lazar Čurčić dobitnik nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske
Foto: 021
Odluku da se ova nagrada dodeli Čurčiću jednoglasno je doneo žiri koji su činili akademik Miro Vuksanović - predsednik, prof. emeritus dr Slavko Gordić i mr Dušica Grbić, arheograf savetnik. Prihvaćen je obrazloženi predlog profesora Filozofskog fakulteta dr Gorane Raičević i dr Milivoja Nenina.
 
Lazar Čurčić, rođen u Titelu 24. oktobra 1926. godine, tokom svog dugogodišnjeg aktivnog rada, kao i posle penzionisanja, ostvario je kapitalne rezultate na polju otkrivanja, prikupljanja, evidentiranja, opisa i popularizacije rukopisnih i starih srpskih štampanih knjiga i listova i objavio veliki broj radova iz istorije srpskih knjiga, književnosti i kulture od srednjeg veka do polovine 19. veka.
 
Na osnovu izuzetnih rezultata postignutih u bibliotečko-informacionoj delatnosti stekao je zvanje bibliotekar savetnik, najviše stručno zvanje u ovoj oblasti, i jedini je bibliotekar koji je dobio nacionalnu penziju odlukom Vlade Srbije.
 
O značaju dela Lazara Čurčića za srpsko bibliotekarstvo, istoriju srpske knjige i srpsku nauku i kulturu uopšte svedoči njegov obiman stvaralački opus - mnogobrojni radovi, prilozi i recenzije, kao i knjige čiji je on autor, redaktor ili priređivač. Broj objavljenih radova Lazara Čurčića i literature o njemu stalno se uvećava i danas prelazi 700 jedinica. 
 
Nagradu čini povelja, okrugli sto o ukupnom delu dobitnika i zbornik radova sa okruglog stola. Povelja će dobitniku biti uručena prilikom proslave Dana Biblioteke Matice srpske, 25. aprila.
  • Zivan

    14.04.2019 13:57
    Laza je pravi posvećenik knjige, povelja ide u prave ruke!
  • Liman I

    14.04.2019 10:10
    Bravo
    Sve cestitke za Lazara!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti