UNS i NDNV osuđuju pretnje novosadskim novinarkama na portalu Istraga

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da su njihove saradnice i mlade novinarke Sanja Kljajić, Vanja Djurić i Milena Popović, koje su autorke filma "Albanke su naše sestre" u produkciji NDNV, napadnute na portalu istraga.rs, a na fejsbuk stranici istog portala označene kao "Novinarke koje su osramotile Srbiju".
UNS i NDNV osuđuju pretnje novosadskim novinarkama na portalu Istraga
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju, nakon te objave, na fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću upućene mladim novinarkama, poput "Streljati kurve".
 
Tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre", koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim ForumomZFD snimio još 2017. godine. NDNV je podsetio da je to udruženje i partneri na projektu u okviru kojeg je nastao film, već primili veliki broj uvreda otvorenih pretnji smrću kada je film objavljen 2017. godine.
 
Navodi se da je projekcija filma u Kraljevu bila otkazana, nakon što su organizatori primili veliki broj pretnji, da su u Novom Sadu ekstremni desničari pokušali nasilno da prekinu projekciju filma, a u Nišu su pretnje kulminirale, pa je filmska ekipa bila izložena "direktnim verbalnim pretnjama smrću od strane izvesnog četničkog vojvode, kome se zbog toga sada konačno sudi".
 
"Zahtevamo da se prekine progon naših koleginica i kolega. Nadležne državne institucije nam svojim nečinjenjem šalju jasnu poruku da su saučesnici u pretnjama. Postavljamo jednostavno pitanje: kako je moguće da ne mogu da pronađu počinioce, kada nam neretko prete potpisujući se punim imenom i prezimenom", zapitao je NDNV.
 
NDNV je ocenio da u nekim drugim slučajevima, kada su na meti pretnji visoki državni i partijski funkcioneri, nadležni organi "više nego promptno otkrivaju počinioce, pa čak i one koji prete pod pseudonimima na društvenim mrežama".
 
"Takvi dvostruki aršini nas dodatno uveravaju da su nadležne institucije takođe upregnute u obračun sa kritičarima aktuelne vlasti", dodaje se u saopštenju.
 
NDNV je ocenio i da najnoviji napad na njihove koleginice i kolege predstavlja "više je nego jasan pokušaj da se fokus pažnje javnosti skrene sa suštinske teme koja uništava ovo društvo, a to je utvrđivanje individualne odgovornosti za počinjene ratne zločine".
 
Udruženje novinara Srbije podseća da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.
 
UNS očekuje da odgovorni za ove pretnje u skladu sa tim budu i kažnjeni.
  • Magla

    18.04.2019 09:25
    "Veliki Srbi" napadaju svoje sestre Srpkinje zato što misle drugačije od njih. To sigurno nije ljubav prema svom rodu. Šta jeste, jasno je.
  • Terazijski Crnogorac

    17.04.2019 22:41
    Zemlja gruva.
    Ne razumem sta su zelele da postignu sa ovim " Albanke su nase sestre" kad nisu. Prijateljstvo Albanca i Srbina je moguce samo na individualnom nivou sto je sasvim ok. Sukob izmedju Srba i Albanaca je iskonski, oni su nasi iskonski neprijatelji. Ja ne volim ni one njihove baklave i tulumbe. Ne znam kako neko to moze da jede??
  • Like

    17.04.2019 21:20
    Iza tog portala Istraga i profila na fejsu stoji sns
    Provereno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti