Velika biciklistička vožnja danas povodom Dana planete

Velika biciklistička vožnja Kritične mase održaće se danas, 22. aprila povodom Dana planete Zemlje.
Marko Mazalica iz Novosadske biciklističke inicijative kaže za 021 da su na događaj pozvani biciklisti, skejteri, roleraši i svi oni koji svojim prevoznim sredstvima ne zagađuju okolinu. Vožnja će trajati sat vremena a ruta će obuhvatiti delove grada gde ima zelenila, ali i one u kojima je manjak zelenih površina ili ga uopšte nema.
 
"Proći ćemo i pored mesta gde je planirana izgradnja garaža ili drugih objekata na uštrb, sada već malog broja zelenih površina, kako bismo na Dan planete Zemlje ukazali na to da Novi Sad mora da razvija zdravo okruženje i ekološke, održive vidove prevoza", navodi Mazalica za 021.
 
On dodaje da se ovom vožnjom šalje još jedna važna poruka.
 
"Želimo i da ukažemo na diskriminativan stav nadležnih prema zaposlenima koji koriste bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo pri odlasku na posao, zauzimanjem stava da zaposleni biciklisti za svoje zdravo i ekološko opredeljenje ne treba da dobijaju nadoknadu putnih troškova od poslodavaca", navodi Mazalica.
 
Okupljanje je u 18 časova u Limanskom parku.
 
Novosadska Kritična masa nije takmičarskog karaktera, učešće je besplatno i može da se priključi svako. Vožnja se održava od 1992. godine u više stotina gradova u svetu. U Novom Sadu je vožnja organizovana mesečno do 2018. godine, od kad se održava nekoliko puta godišnje. Najposećenija novosadska Kritična masa održana je 2015. godine, kada je u vožnji učestvovalo 1.500 biciklista. 
  • Vlada

    22.04.2019 09:07
    @Boger

    Biciklizam nije samo sport, to je način prevoza. Sa druge strane, auto-moto sport nije ljudski sport, niti se praktikuje u saobraćaju.
  • Boger

    21.04.2019 23:23
    Daveži
    Postoji i sport koji se zove auto-moto sport pa ga niko normalan ne praktikuje u saobraćaju.
  • Pavle

    21.04.2019 22:25
    Kejom
    Ne može do Čelareva jer "aerodromska pista" je prilično uska, kao i prilazi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti