"Ugroženo pravo Novosađana na lokalnu samoupravu, grad se plaši građana"

Izmenama Statuta Novog Sada vlast je potpuno centralizovala proces donošenja odluka, što ugrožava pravo građana na učešće u odlučivanju o važnim poslovima za lokalnu zajednicu, zbog čega je pokrenuta Inicijativa za lokalnu samoupravu, navode u Grupi za konceptualnu politiku.
"Ugroženo pravo Novosađana na lokalnu samoupravu, grad se plaši građana"
Foto: 021.rs
Cilj Inicijative je ohrabrenje građana da odbrane i zahtevaju svoje pravo na lokalnu samoupravu, jer su nove izmene najvišeg gradskog akta to pravo ugrozile. Kako navode u GKP, uz kršenje zakonskih procedura vlast je ukinula gradske opštine i redukovala mnoge poslove grada.
 
Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku kaže za 021.rs da postoje novi uslovi u kojima se nalazi samouprava, zbog izmena Zakona o lokalnoj samouprava i izmena Statuta Novog Sada. 
 
"To su stvari u koje smo uključeni, jer nas se tiču, zato što smo zainteresovani za rad lokalne samouprave generalno, pre svega mesne samouprave i mesnih zajednica. Građane bi trebalo prvo animirati i pokrenuti da uoče proces gubitka lokalne samouprave i isključivanja prava ljudi na nju. Mislimo da je to korisno za sve inicijative koje se pokreću u gradu i za sve ljude koji nešto žele da urade, jer, da bi se komuniciralo sa vlašću, nužno je da postoji pristup institucijama u kojima se vlast sprovodi, a to je uprava", ukazuje Gajić.
 
Na tribini "Centralizacija grada protiv autonomije ljudi", koju je organizovala GKP, istoričar umetnosti Novi Nebojša Milenković poručio je da je suština priče o Statutu grada u "ukidanju opština i ukidanju obaveze gradskih službi da sprovode čuvene javne rasprave".
 
"To je priča o tome da li se Novi Sad kao grad plaši vlasititih građana i da li kao grad ima poverenja u njih. Ja mislim da je i na jedno i na drugo pitanje odgovor isti. Naravno da ih se plaši i da nema poverenja u građane. Kada je reč o ukidanju opština, jedno od obrazloženja bilo je da one praktično nisu ni postojale. Znači, umesto da nečemu date smisao vi to dodatno obesmišljavate i ukidate. Ideja je da se naprosto ukine sve. U ovoj zemlji ima ko da misli i nema šta tamo neke mesne zajednice, opštine, neki ljudi, građani da misle", naveo je Milenković.
 
 
Gajić dodaje za 021.rs da će kroz inicijativu nastaviti komuniciranje sa javnošću, pošto s vlašću taj proces teže ide. Ono što sledi jeste postupak donošenja odluka o mesnim zajednicama.
 
"Nastojaćemo da to ispratimo, ali gde, to ne znamo, o tome se ništa ne zna, jer nisu predviđena sredstva građanskog učešća u odlučivanju o tome. Pred nama je i donošenje novih statuta mesnih zajednica i nastojaćemo da ljude animiramo da oni reaguju i budu pitani o tome kakvi će im statuti mesnih zajednica biti", zaključuje.
 
Takođe, u tom procesu organizovaće se i zborovi građana, razgovori, ali i razgovor sa nadležnima kada se bude odlučivalo o statutima.
  • Luna

    20.04.2019 23:54
    Super
    Pa do sad lokalna zajednica u adicama i tako nije nista radila a gradani su mogli samo vrata da poljube
  • Maja

    20.04.2019 16:49
    Novi Sad više nije grad...
    Mozda grešim, ali mislim da u zakonima stoji da ukoliko ne postoje bar dve opstine... Novi Sad ne moze imati status grada, nego samo opštine... do juče Grad Novi Sad, a od danas Opština Novi Sad...
  • Rade

    19.04.2019 15:33
    A do sada se u mesnim zajednicama gradjani nesto odlucivali ovi ko da je novi sad do juce bio norveska pa im preko noci nedostaje sloboda .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti