Izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice počinje do kraja 2019.

Ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, potpisan je danas u Pekingu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.
Izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice počinje do kraja 2019.
Foto: 021.rs
Taj i ugovor o kreditu potpisani su sa kineskom Eksim bankom.
 
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je deonica Novi Sad-Subotica treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, duga 108,2 kilometra, za čiju izgradnju je prošle godine potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani i Čajna rejlvej internešenel, vredan 1,16 milijardi dolara.
 
"Za ovu deonicu je najvećim delom pripremljena tehnička dokumentacija, a očekujemo da krajem godine počnu radovi, koji će trajati oko dve i po godine", rekla je Mihajlović.
 
Potpisan i ugovor o izgradnji autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11
 
Deonica Preljina-Požega duga je 30,9 kilometara, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija ČČ je 450 miliona evra.
 
"Na ovoj deonici u toku su pripremni radovi, država je završila eksproprijaciju, spremila tehničku dokumentaciju, prave se kampovi u blizini Lučana. Potpisivanjem finansijskog ugovora stiču se uslovi da započnu radovi na izgradnji. Početkom leta biće puštena u saobraćaj deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra, do kraja godine završavamo i deonicu Surčin-Obrenovac, a paralelno krećemo izgradnju nastavka ovog auto-puta, od Čačka do Požege", rekla je Mihajlović.
 
Ona je naglasila da je taj auto-put važan ne samo za brži razvoj zapadne Srbije i povezivanje tog kraja sa Beogradom, nego i za povezivanje Srbije sa regionom.
 
"Kod Požege će se ukrštati autoput Beograd-Sarajevo i Koridor 11 ka Crnoj Gori, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, biće povezan Koridor 11 sa Koridorom 10", navela je Mihajlović.
  • Sasvim neverni Toma

    27.04.2019 08:21
    putovanja
    Neće da sačekaju završetak pruge BG-NS? Sve mi se čini da ćemo ići u inostranstvo da se vozimo vozom!
  • Pavle

    26.04.2019 17:25
    NS-BG
    Dvadesetih godina prošlog veka pričao deda unuku: za sto godina sinko neće biti pruga i vozova, nego leteći automobili. Pola je pogodio.
  • wnj

    25.04.2019 14:11
    15.000.000 po kilometru?
    Deonica Preljina požega je dugačka 30,9 km, a koštaće 450.000.000 eur, što znači da 1 (jedan) kilometar bez uobičajnih za Srbiju naknadnih radova će koštati 15.000.000 eur (slovima za SNS birače: petnaest miliona eura). Ovo je neviđena pljačka, a sve od naših usta. Deo oko prige ne bih ni da komentarišem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti