"Čuvari kontejnera" još 365 dana "krstare" gradskim ulicama

Radnici angažovani na obezbeđenju komunalne imovine, takozvani "čuvari kontejnera", obavljaće taj posao u Novom Sadu još najmanje godinu dana.
"Čuvari kontejnera" još 365 dana "krstare" gradskim ulicama
Foto: 021.rs
Posao će obavljati radnici kompanija koje čuvaju komunalnu imovinu otkad je Novi Sad postao prvi grad u Srbiji, a možda i u svetu, koji je angažovao pripadnike obezbeđenja da patrolira gradom kako bi sprečili štetu na kontejnerima. Ugovor je dodeljen novosadskom preduzeću "Ipon bezbednost", koja je dala zajedničku ponudu sa "Ipon security event" i "G4S Secure Solution". Oni su dostavili ponudu od 9,9 miliona dinara, koju je JKP "Čistoća" prihvatila. 
 
Kao i prethodnih godina, od radnika koji budu angažovani na ovom poslu očekuje se da osmatraju javne površine na kojima su postavljeni kontejneri, spreče uništavanje metalne konstrukcije podzemnih kontejnera, neovlašćeno podizanje i iznošenje otpada, sprečavanje ispisivanja grafita i lepljenja plakata po kontejnerima, gašenje vidljivih početnih požara, reagovanje na primećene sumnjive predmete pored mesta za odlaganje smeća, ali i na sumnjiva lica. 
 
Čuvari će gradskim ulicama patrolirati 24 sata dnevno, u dve patrole sa po dva člana. Oni moraju da budu u konstantnom kontaktu sa svojim operativnim centrom, komunalnom policijom, Hitnom pomoći, vatrogascima, policijom. 
 
Gradska čistoća je tokom 2017. i 2018. godine sa kompanijama "Ipon Security" i "G4S Secure Solutions", sklopila dva ugovora ukupne vrednosti 17,8 miliona dinara sa PDV-om. Građani će za tri godine ove usluge u Novom Sadu platiti gotovo 29 miliona dinara. Ipak, "Čistoća" je u nekoliko navrata ukazivala da je zadovoljna poslom koji obavljaju radnici obezbeđenja na čuvanju komunalne opreme, poručivajući da njihovo angažovanje daje rezultate i da su oštećenja smanjena. 
 
"Kako smo u više navrata isticali, angažovanje patrola koje obilaze kontejnerska mesta u gradu dalo je odlične rezultate, a budući da širimo projekat primarne separacije otpada u Novom Sadu, postoji i potreba za njihovim daljim radom", isticali su ranije za 021.rs u "Čistoći".
 
Oni su tokom prošle godine imali više od 3.000 zabeleženih intervencija, a organizovano je 45 zajedničkih akcija sa komunalnom policijom i gradskom inspekcijom. Ipak, iako je angažovanje novosadskih "čuvara kontejnera" izazvalo veliku zainteresovanost javnosti u Srbiji, deo Novosađana je isticao kako ih nisu viđali na ulicama, tvrdeći da oni ne postoje. 
 
Novinar 021.rs je u martu ove godine proveo nekoliko sati u patroli sa radnicima obezbeđenja, koji su po prvi put za medije govorili o svom poslu, o tome sa čim se sve susreću na terenu, na koji način sprečavaju oštećenja kontejnera, koja ulica im je "sigurica", jer uvek naiđu na nekog sakupljača sekundarnih sirovina, ali i tome zašto ih nerviraju tvrdnje da su poput "stelt patrole". Sve o tome možete da pročitate u našoj reportaži "U patroli sa 'čuvarima kontejnera'" OVDE.
  • Đura

    05.05.2019 10:56
    Izložba
    Čuvari kontojnera će biti izloženi sledeće nedelje u holu gradske skupštine i moći će da ih vide svi novosađani koji to budu želeli.Ulaz besplatan.
  • Paja

    04.05.2019 20:44
    Novi Sad je velik grad i ne moze se ocekivati u svakom momentu da svi kontejneri budu ispraznjeni, ljudi ipak rade svoj posao jer se primeti znatno manje smeca i urednija okolina oko komtejnera.
  • Nevidljivi

    04.05.2019 16:00
    Nisu oni jedini nevidljivi. Imaih u Čistoći kobojagi zaposleni, ali samo na platnom spisku niko nezna te ljude ko su šta su ni šta tobože rade ali platu i službena vozila koriste nemilice a sve u svrhu pokreta Kraljevine Srbije. O tome se ne priča oni su tvorci čuvara kontejnera jedini u Srbiji i šire,to je budućnost te njihove Kraljevine čistoća je njihova kraljevina tu su zaboli nevidljive zastave samo se nezna dokle će ,valjda dok ne isisaju sve što se može .......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti