Spomenik Momčilu Tapavici postavlja se sa godinu dana zakašnjenja

Spomenik Momčilu Tapavici kod Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje trebalo bi da bude postavljen u narednih mesec dana, sa godinu dana zakašnjenja.
Spomenik Momčilu Tapavici postavlja se sa godinu dana zakašnjenja
Foto: 021.rs
Iako je prvobitno najavljeno da će spomen-obeležje posvećeno čuvenom arhitekti i jedinom Srbinu učesniku prvih Olimpijskih igara biti postavljeno krajem maja 2018. godine, posle 365 dana od spomenika postoji samo bista. Spomenik je trebalo da postavi JKP "Put", a posao je vredan gotovo 1,5 miliona dinara sa PDV-om.
 
Kako za 021 kaže direktor Matice srpske Dragan Stanić, postojali su zastoji u izvođenju samih radova na spomeniku, koji su sada otklonjeni.
 
"Procedura je pri kraju, bilo je zastoja u izvođenju samih radova, imali smo izvesne poteškoće u komunikaciji, koje smo sada definitivno uklonili i u narednih sedam do 10 dana bi trebalo da bude urađeno sve ono što smo tražili. Mislim da je realna varijanta da spomenik bude postavljen početkom juna", poručuje naš sagovornik. 
 
Na pitanje o kakvim problemima u komunikaciji je reč, Stanić poručuje da se oni tiču tehničkog izvođenja radova, odnosno da nisu bili potpuno zadovoljni načinom na koji je posao obavljen, zbog čega su tražili da se radovi izvedu u skladu sa autorovima zahtevima i projektom, što će sada biti urađeno.
 
"Ključno je da se ispoštuje autorska volja i da bude urađeno sve ono što je zaključeno na našem odboru, tako da to bude najbolje za sam spomenik, ali i za izgled našeg grada", dodaje Stanić.
 
  
 
Sama bista spomenika odražava ono po čemu je Tapavica ostao upamćen u istoriji - arhitekturu i Olimpijadu. Postament od kružnih betonskih formi podseća na olimpijske krugove, dok vertikalni postament sa bistom asocira na detalj zgrade Matice srpske, koju je projektovao upravo Momčilo Tapavica.
 
Tapavica, koji je rođen u Nadalju, a školovao se u Novom Sadu i Budimpešti, projektovao je zgrade u Novom Sadu, ali i Crnoj Gori, poput Hotela Boka i Crnogorske centralne banke na Cetinju. Posle Drugog svetskog rata otišao je u Poreč kako bi radio na obnovi grada, ali je tamo oboleo od žutice i preminuo 1948. godine.
 
Tapavica je jedini Srbin koji je učestvovao na prvim Olimpijskim igrama, kao član ekipe Kraljevine Ugarske, osvojio je bronzu u tenisu, četvrti je bio u rvanju, a u dizanju tegova peti.
  • Piško

    07.05.2019 18:08
    ...
    Dvaput bežao od rata, na kraju pobegao i iz Novog Sada.
  • ZVONČICA

    07.05.2019 16:54
    Prolećno čišćenje
    A šta je u Srbiji u zadnjih 7 god urađeno na vreme? Pitam, jer mi nije jasno, a glavno je da znaju koliko radovi bilo koje vrste koštaju.
  • ####PERICA

    07.05.2019 15:48
    STAVITE MAKAR FOTOGRAFIJU
    Pored,nije valda ovako izgledao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.