FOTO: Izložba "Nikola Tesla - U svim i našem vremenu" od danas u KCNS-u

Izložba "Nikola Tesla - U svom i našem vremenu" otvorena je danas, 7. maja u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.
FOTO: Izložba "Nikola Tesla - U svim i našem vremenu" od danas u KCNS-u
Foto: 021.rs

Postavka, koju zajednički organizuju KCNS i Muzej Nikol Tesle u Beogradu, može se pogledati do ponedeljka, 13. maja, a prikazuje život i delo jednog od najvećih naučnika na svetu, sa posebnim osvrtom na poreklo i istorijat porodice i pronalaske Nikole Tesle (Smiljan, 1856 - Njujork, 1943.).

Izložbu prate radni modeli Teslinih najznačajnih pronalazaka - indukcionog motora nazvanog "Kolumbovo jaje" koji je Tesla prikazao na Svetskoj izložbi u Čikagu 1893. godine, i Teslinog transformatora koji predstavlja osnov za istraživanja visokofrekventnih struja i kamen temeljac ideje o bežičnom prenosu energije, kao i maketa poslednje Tesline laboratorije, čuvenog tornja na Long Ajlendu.

Na otvaranju se mnogim okupljenim Novosađanima, među kojima su bili i osnovci i srednjoškolci, obratio direktor KCNS-a Bojan Panaotović rekavši da se bogatstvo jednog naroda ne meri samo zlatnim polugama, deviznim rezervama i bruto društvenim proizvodom, nego i nečim mnogo važnijim - kulturnim, naučnim i identitetskim blagom.

"Ne svojatajmo Teslu isključivo po srpskom nacionalnom ključu, jer veliki naučnici, umetnici i stvaraoci nisu samo deo baštine sopstvenog naroda već čitavog čovečanstva", rekao je Panaotović.

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić istakla je zadovoljstvo jer je njen sedmočlani saradnički tim uspeo da "napravi magiju" o Tesli, čoveku koji je zadužio čitavo čovečanstvo.

"Tesla je poseban, jer sve što je radio, radio je isključivo za dobrobit čovečanstva, što je lepa poruka, prvenstveno mladim ljudima, da sve što rade, rade za dobrobit svojih bližnjih i celog sveta", rekla je Jevtić i zahvalila na gostoprimstvu KCNS-u i gradonačelniku Milošu Vučeviću, kojem je poklonila knjigu o Tesli.

Pošto je podsetio da Tesla nikada nije boravio u Novom Sadu, ali je zahvaljujući ovoj izložbi "u svom gradu", gradonačelnik Miloš Vučević naveo je nekoliko istorijskih podataka koji povezuju velikog naučnika i Novosađane.

"Godine 1918. Novi Sad je jednu ulicu nazvao Teslinim imenom, a 1936. godine, na Teslin 80. rođendan, gradski oci su ga proglasili počasnim građaninom Novog Sada. Zatim, 1956. prva novosadska škola dobija ime po Tesli, a 1992. godine i jedna mesna zajednica nazvana je po njemu. Suština je da je Tesla vanvremenska ličnost koju ni posle toliko godina ne možemo da shvatimo i da razumemo sve što je uradio i stvorio", kazao je Vučević i proglasio izložbu otvorenom.

Na otvaranju izložbe posetiocima je bila dostupna i VR oprema sa aplikacijama pomoću kojih su mogli da vide dve Tesline najpoznatije laboratorije kroz svet virtuelne realnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti