Partibrejkersi i Obojeni program danas na Ritmu Evrope na Trgu slobode

Partibrejkersi, Obojeni program, Kawasaki 3P i Josip A Lisac nastupiće na trinaestoj po redu manifestaciji Ritam Evrope, danas, 9. maja, na Trgu slobode.
Događaj organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad.
 
Satnica:
 
19.30 - Josip A Lisac
20.15 - Kawasaki 3P
21.30 - Obojeni program
22.45 - Partibrejkers
 
Manifestacija Ritam Evrope obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi i tribina do velikog koncerta na Trgu slobode.
 
Zašto 9. maj?
 
Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo više od pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 9. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.
 
Od tada se 9. maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.
 
Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke. Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije.
 
Zbog toga se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznatiji kao Dan Evrope.
  • @ Terješkova

    09.05.2019 21:30
    Dan Evrope se slavi tek nekoliko godina unazad. Kod nas je stigao nešto malo kasnije. Dan Evrope se uopšte ne poklapa sa Danom pobede u Evropi jer se, kao što već rekoh, Dan pobede u 90% evropskih država proslavlja 8. maja a Dan Evrope je dan kasnije tj. 9. maja rako da Dan Evrope uopšte nema za cilj da pokrije Dan pobede kao da on nije ni postojao tj. kako se danas kaže revizija istorije. Dan pobede 9. maja je sovjetskog porekla i slavio se samo u komunističkim državama toga dana. Kada se raspao SSSR u Varšavskinpakt, sve dotadašnje komunističke države su počele Dan pobede da proslavljaju 8. maja kao što to već zadnjih 70 godina rade Francuzi, Englezi, Danci, Belgijanci,.... Jedino je Ruska federacija i još par država, među njima i Srbija, nastavila da 9. maja proslavlja Dan pobede. To se poklopilo sa Danom Evrope kod nas a Srbi večiti pobornici da je sve jedna velika svetska zavera, su odmah pomislili da je Dan Evrope izmisljen samo kako bi se zaboravio Dan pobede. Dakle, u normalnom svetu je Dan pobede 8. maja a Dan Evrope 9. maja dok je u komunističkoj Rusiji, Srbiji, Moldaviji, Belorusiji, Kazahstanu, Gruziji,.... Dan pobede 9. maja.
  • Terješkova

    09.05.2019 18:31
    Dan Pobede
    Dare bravo za komentar!
    @Dare bi li mi mogao reći od kada se slavi 9.maj kao dan Evrope... čitava mladost mi prođe kao dan Pobede nad fašizmom a sad ono kao dan Evrope, e, šipak
    u svakom slučaju eto nas šestoro na Singin' in the Rain (song)
  • Vuk Vuk vuk

    09.05.2019 17:47
    Treba da je taj dan praznik i da se ne radi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti