Otvoren 86. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ove godine više od 1.500 izlagača

Međunarodni poljoprivredni sajam, 86. po redu, otvoren je danas u Novom Sadu.
Na ovogodišnjem izdanju manifestacije, svoje proizvode i usluge predstaviće 1.518 firmi, institucija i organizacija iz zemlje i inostranstva.  Ove godine Sajam će prvi put imati i Zemlju partnera, Italiju, i Zemlju prijatelja, Tunis.
 
Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je na otvaranju rekao da država koja ima snažnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre domaćine, ne treba da brine za svoju budućnost.
 
"U Srbiji je povećan nivo subvencija i preferencijalnih kredita za poljoprivrednike, samo ove godine budžet ministarstva poljoprivrede je za sedam milijardi veći nego prošle godine. Pokrajinska vlada obezbedila je podsticaje za mlade poljoprivrednike. Imamo političku stabilnost, a Srbija je međunarodno priznata zemlja. Zahvaljujući predsedniku Srbije i Vladi Srbije, naši poljoprivrednici mogu da plasiraju svoje proizvode, imaju povlašćenije uslove, što ih tera da budu konkurentniji", rekao je Vučević.
 
On je posebno ukazao na potrebu povezivanja nauke, poljoprivrede i obrazovanje.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je na otvaranju Sajma da "Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu".
 
"To je stvar koja treba da nas vodi u sektoru prehrambene industrije. Ako u ovome ne izdominiramo na ovom našem prostoru, ja ne vidim drugi deo gde bismo takve rezultate mogli da postignemo. Imamo suficit od dve milijarde evra, zahvaljujući odličnoj saradnji s našim prijateljima stranim zemljama, koje su i ove godine na Poljoprivrednom sajmu", rekao je Nedimović.
 
On je podsetio da je organska proizvodnja u fokusu u Zapadnoj Evropi i pozvao posetioce da posete posebnu manifestaciju resornog ministarstva posvećenu upravo organskoj proizvodnji i srpskim proizvodima.
 
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je poljoprivreda najznačajnija razvojna poluga srpske ekonomije i istakao da su tome doprinele mere republičke i pokrajinske vlade.
 
"Pokrajinskoj vladi ključni prioritet je razvoj agrara, uložili smo do sada više od 20 milijardi dinara na podsticajne mere za osnaživanje poljoprivrednika. Prepoznate su i nove kategorije, poput mladih do 40 godina, žena na selu i poljoprivrednika iz manjih opština. Obezbedili smo nove podsticajne mere za zemljoradničke zadruge i 50 miliona dinara za kupovinu opreme", rekao je Milićević.
 
Na Novosadskom sajmu prvi put će nastupiti i Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije, a biće predstavljeni i brojni noviteti, sa akcentom na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi.
 
Poljoprivrednici iz Srbije i zemalja regiona mogu da računaju na niže cene mehanizacije, a najavljeni su popusti do 10 odsto.
 
U Poklon-igri za posetioce nagrade su dva traktora i sejalica. Agropanonka poklanja "belarusa", a KITE d.o.o. će nekog od posetilaca obradovati "džon dirom", a pneumatsku sejalicu pripremio je VGP Ozdoken.
 
Radno vreme sajma je od 9 do 19 časova
 
Ulaznica košta 600 dinara. U sredu, 15. maja, je porodični dan kada sa jednom ulaznicom na sajam može ući cela porodica.
 
Posetioci s kupljenim ulaznicama ove godine u nagradnoj igri mogu osvojiti dva traktora i pneumatsku sejalicu. Da bi učestvovali u nagradnoj igri treba da popune poleđinu ulaznice i ubace je u kutiju koja se nalazi kod fontane na Novosadskom sajmu. Izvlačenje je u četvrtak, 16. maja, u 17 sati, a pokloni će biti uručeni poslednjeg dana sajma, u petak, 17. maja.
 
Ceo program Poljoprivrednog sajma možete pronaći OVDE.
  • /

    13.05.2019 10:28
    /
    koliko je Parking servis zaradio tokom sajamskih svečanosti hapšenjem automobila gostiju?
  • zoro

    12.05.2019 11:14
    Pa kad znaš ćelavi...
    ... da je poljoprivreda tako važna, (a jeste) zašto ne pomažete seljake-poljoprivrednike i selo? I to malo sto uspeju da proizvedu, opterećujete raznim globama a pojedinci iz vtha države se "debelo" ugrađuju u cene. Zato nam je sve skupo kao Evropi. Kada ovobagri sto je preotela vlastj vidim leđa, znaću da su pred poljoprivredom bolji dani.
  • Eve

    12.05.2019 06:17
    ?!?
    ''Država koja ima snažnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre domaćine, ne treba da brine za svoju budućnost.'' Hm.... Danima nema krompira u prodavnicama, paprike kostaju po 300-400 din za kg, mladi krompir i do 200 din za kg, cekam samo seoznu malina,kupina i grodja...?Da nabrajam dalje? A o ceni ulaznice poslebna polemika- 600 din? Koliko treba da odvoji npr cetvoroclana porodica? Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti