Specijalizovana odeljenja za hemiju i biologiju od 1. septembra u Jovinoj i još četiri gimnazije

Specijalizovana odeljenja za nadarene učenike za biologiju i hemiju od 1. septembra naredne školske godine biće otvorena u pet gimnazija u Srbiji.
Specijalizovana odeljenja za hemiju i biologiju od 1. septembra u Jovinoj i još četiri gimnazije
Foto: 021
Specijalizovana odeljenja biće otvorena u Petoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji, Prvoj kragujevačkoj, niškoj "Bora Stanković" i novosadskoj "Jovan Jovanović Zmaj".
 
Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković kaže da će u odeljenjima biti po 20 učenika i da je pripremna nastava već počela u gimnazijama, kao i da je veliko interesovanje učenika.
 
On je istakao da se u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" već prijavilo oko 50 zainteresovanih učenika, u Nišu isto toliko, u Kragujevcu oko 30. 
 
"To su oblasti u kojima se očekuje porast radnih mesta. Mladima tog uzrasta je blisko da eksperimentišu, da budu u laboratoriji, mućkaju, gledaju reakcije. Ovde neće biti samo teorija, ovde je značajan i praktični deo, laboratorijsko iskustvo", rekao je Stojković za Tanjug.
 
Zainteresovani učenici za specijalizovana odeljenja biologije i hemije mogu se prijaviti do 17. maja, a prijemni je zakazan za 1. jun. Polagaće testove iz biologije i hemije, a zadaci će biti srednjeg i naprednog nivoa.
 
U pitanju je jedinstven program iz dve oblasti biologije i hemije. Cilj je da se stvori što bolji naučni podmladak za brojne fakultete - Biologije, Hemije, Poljoprivrede, Medicine, Farmacije, Veterine, Stomatologije.  
 
"To su oblasti koje se razvijaju i koje zahtevaju značajno predznanje ukoliko želimo napredak na univerzitetskom nivou. Đaci u specijalizovanim odeljenjima mogu da dobiju odličan temelj za dalji nastavak školovanja i za bavljenje naukom, ali i rad u privredi", rekao je Stojković.
 
Deo nastave u specijalizovanim odeljenjima biologije i hemije izvodiće unverzitetski profesori, što je praksa za sva specijalizovana odeljenja koja su do sada otvorena - matematike, fizike, informacionih tehnologija.
  • Zakasnili???

    26.05.2020 18:27
    Samo pitam!
    Da li smo zakasnili da se prijavimo u gimnaziju, s'obzirom da nismo iz navedenih gradova I da li eventualno postoji drugi krug upisa u gimnaziju "biologije I hemije"???
    Moje dete nije specijalno nadareno, ali je jako zainteresovan I iz tih predmeta ima odlicno znanje I ocean. Molim odgovor!
    Hvala!
  • Običan

    15.05.2019 08:32
    @ Specijalac
    Usmeravaju se kako treba i djaci u običnim odeljenjima gimnazija i ostalih srednjih škola.
    Vaša teza da je to moguće u većoj meri u specijalnim odeljenjima, sadrži pogrešnu pretpostavku da su i profesori u specijalnim odeljenjima obrazovaniji, talentovaniji i genijalniji od profesora ostalih odeljenja u gimnazijama i srednjim školama, čim mogu da djake specijalce obrazuju na način da im se razvije posebna logika i poseban način razmišljanja u odnosu na ostale djake drugih odeljenja, kako to opisujete u prethodnom komentaru.
    Ne obrazuju se specijalna deca sama od sebe, već uz pomoć specijalnih profesora u specijalnim odeljenima, ako je Vaša teza ispravna.
    Primećujem da specijalnih odeljenja za društvene nauke nema ( bilingvalni smerovi su "specijalni" samo po tome što se jedan deo predavanja održava na nekom od stranih jezika), U Jovinoj genijalcima se smatraju samo budući matematičari, biolozi, hemičari , programeri, što je smešno.
    Filozofija sa logikom, ekonomija, pravo, psihologija itd podrazumevaju takodje i obrazovanje i logiku, nije sve u sabiranju brojeva i u beskonačnom vežbanju zadataka iz matematike po jednoj te istoj šemi. Pozdrav od običnog.
  • Specijalac

    14.05.2019 20:02
    @Običan
    Slažem se da je ponešto urođeno, ali to ne znači da onda ne treba mrdnuti prstom i da će rezultati sami doći. Džabe nekom što je genije ako tu svoju pamet i genijalnost ne usmerava kako treba! Naravno da postoje učenici koji su išli u "obična" odeljenja i koji posle postignu zapažene rezultate i obrnuto - postoje i oni koji su išli u "specijalizoavana" odeljenja a posle ih svi prestignu. Nigde u svom prethodnom komentaru nisam osporavao.

    Što se tiče Ajnštajna, pročitao sam da je bio loš po ponašanju, a ne po uspehu iz predmeta. Lošu ocenu je imao samo iz francuskog, ali to koga briga... :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti