Novi Sad dobija Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja

Objekat doma zdravlja u Almaškoj 4 biće renoviran i adaptiran kako bi bio pretvoren u Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja.
Novi Sad dobija Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja
Foto: Pixabay
Taj objekat u Almaškoj je u zaštićenoj zoni i od posebne vrednosti, pa se radovi odvijaju uz odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture. 
 
U centru bi nastavili da rade Savetovalište za mlade i Škola za trudnice, kao i patronažne sestre, a nova savetovališta koja bi se oformirala (Škola roditeljstva, Škola za bake i deke i Savetovalište za dojenje) za svoj rad bi bila finansirana kroz projekat, ali bi nastavili rad i nakon prestanka projekta jer bi bili uključeni u redovan rad doma zdravlja. 
 
"Natalitet u Novom Sadu, kao osnovni pokazatelj pozitivnog prirodnog kretanja stanovništva, je nepovoljan. Naime, stopa nataliteta (broj rođene dece na 1.000 stanovnika) iznosi 11,6 odsto, što se tumači kao nepovoljna vrednost jer se povoljnom stopom smatraju vrednosti od 13 do 20 odsto. Prosečna starost majki pri rođenju deteta iznosila je za novosadsko područje 31,2 godine. Iako Novi Sad beleži skroman prirodni priraštaj, u celoj Vojvodini broj stanovnika se smanjuje – stopa prirodnog priraštaja je – 5,4 odsto", kažu u domu zdravlja, povodom 15.maja, Međunarodni dan porodice.
  • Мунгос

    15.05.2019 18:51
    Репродуктивног здравља?
    Продуктивног здравља?
    Непродуктивног здравља?
    Здравог здравља?
    Нездравог здравља?
    Непродуктивног здравља се треба под хитно ослободити.
    Репродуктивно здравље стварно треба унапредити у Новом Саду.
  • Gladius et anus

    15.05.2019 18:11
    Maximus
    Добра идеја али нама је, како то каже комшиница, потребно да са речи пређемо на дела јер децу ипак не доносе роде...
  • gari vs jaran

    15.05.2019 14:03
    Opet ovi "otklanjaju" posledice, uzrok malog nataliteta svi znamo i dok on ne bude otklonjen bice nam ovako a i jos gore, dzaba iznisljate nova radna mesta i zaposljavate partijske poslusnike, jedino ce oni od toga imati koristi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.