Širenje separacije otpada u Novom Sadu i dalje na čekanju

Više od dve i po godine od kako je JKP "Čistoća" počela sa pilot projektom separacije otpada, odnosno razdvajanjem komunalnog i ambalažnog otpada, Novi Sad i dalje čeka da se projekat proširi iz centra grada.
Širenje separacije otpada u Novom Sadu i dalje na čekanju
Foto: 021.rs

Zbog čega projekat nije proširen nije potpuno objašnjeno, mada je bilo najava da će prvi na redu biti Limani. Ipak, ono što se može naslutiti je da je problem i sa gradskim službama koje nisu odradile svoj deo posla, a ne samo u "Čistoći", što se delimično objašnjavalo u dokumentaciji koja je pratila izradu Strategije primene primarne separacije komunalnog otpada. O tome je 021.rs ranije pisao i to možete pročitati OVDE. U upravi "Čistoće" sada kažu da nisu odustali od proširenja, ali da je potrebno da se ispune još neki uslovi.

"Svakako nam je u planu da proširimo ovaj projekat i na ostale delove grada, kada se za to steknu svi potrebni uslovi", navodi direktor Vladimir Zelenović.

Dok se sepracija ne proširi, ostaje da "Čistoća" skuplja iskustvo u centru na oko 15 hiljada domaćinstava koja razvrstavaju smeće kod kuće i ubacuju ga u podzemne kontejnere koji su razdvojeni – za komunalni i ambalažni otpad.

Kontejneri za primarnu separaciju smeća postavljeni su u starom jezgru grada, na Žitnom trgu i u delu oivičenom Beogradskim kejom i Ulicom Maksima Gorkog. Posebno obeleženi kamioni "Čistoće" odnose ovaj otpad na dalje sortiranje i reciklažu na Gradskoj deponiji.

Podzemni kontejneri su jasno obeleženi sa nalepnicama u zelenoj boji za komunalni otpad i plavim za odlaganje ambalaže. Na tim nalepnicama je tačno nabrojano šta sve spada u ambalažu, odnosno ostali otpad, te u koji kontejner ga treba baciti.

"Nismo imali ni jednu prijavu građana, niti komunalne policije i inspekcije da su oštećene nalepnice kojima su označeni ovi kontejneri. Primarna separacija smeća se odvija sasvim zadovoljavajuće, uobičajno i bez bilo kakvih problema", kaže tehnički direktor "Čistoće" Donald Božić.
 
Ukoliko građani primete bilo koju nepravilnost u vezi sa nalepnicama, odlaganjem ili pražnjenjem kontejnera, mogu da to prijave besplatnim pozivom na broj kontakt centra "Čistoće" 0800-021-029 ili elektronskom poštom na adresu office@cistocans.co.rs.

"Ovo je izuzetno važan posao, kojim naše preduzeće i Grad Novi Sad idu u susret zakonskim propisima prema kojima se to od nas očekuje. Imamo podršku grada, koja se, između ostalog, ogleda i u tome što komunalna policija i inspekcija obilaze kontejnerska mesta i novčano kažnjavaju sve one koji nesavesno odlažu smeće. Svakako nam je u planu da proširimo ovaj projekat i na ostale delove grada, kada se za to steknu svi potrebni uslovi", kaže direktor Zelenović.

Novosađani su, prema podacima "Čistoće", uglavnom prihvatili separaciju otpada. Kako je ranije navedeno, desetine tona PET ambalaže, kartona i papira, aluminijumskog otpada, plastike i stakla, koji se u domaćinstvima odvajaju i odlažu u podzemne kontejnere sa plavim nalepnicama, svaki mesec završe na odeljenju za separaciju na Gradskoj deponiji.

  • Čika

    17.05.2019 09:49
    @ Lidija i još neki
    Ponekad mi je neverovatno koliko možemo da budemo destruktivni... Onima koji ne vide posebno obeležene kamione verovatno su potrebne bolje naočare! A možda i ne žele da ih vide, da bi imali po čemu i o čemu da pljuju.
    Stanujem u delu grada koji je među prvima dobio podzemne kontejnere i nikada nisam video video da se ambalažni otpad prikuplja zajedno sa komunalnim, mada sam čuo priče o tome. Meni deluje korektno i ideja i njena realizacija. Nažalost, to ne mogu reći i za neke od mojih komšija koji arogantno odbijaju da izdvoje ambalažni otpad, pa čak i (ne)namerno komunalni otpad bacaju u plave kontejnere.
    Takvi smo - kakvi smo, a takvi su nam i komunalci. Mogli bi oni to i mnogo bolje, ali da ne širimo temu...
  • nele

    16.05.2019 23:32
    Mi treba da razdvajamo otpad, plaćamo odvoženje a "komunalna policija i inspekcija obilaze kontejnerska mesta i novčano kažnjavaju sve one koji nesavesno odlažu smeće "...
    XAXAXAXAXAXA
  • /

    16.05.2019 21:32
    /
    a tek sto ste lepo ocistili srbiju od plasticnih kesa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti