Planira se biciklistička staza od Novog Sada do Kovilja

Projektantska firma koju bude izabrao Grad imaće skoro godinu dana da pripremi celokupnu tehničku dokumentaciju potrebnu za izgradnju biciklističke staze od Novog Sada do Kovilja.
Planira se biciklistička staza od Novog Sada do Kovilja
Foto: Pixabay
Ova staza biće deo velikog evropskog projekta pod nazivom "Eurovelo", staze koja ide uz Dunav skoro celom dužinom u Srbiji, a spaja čitavu Evropu.
 
"Eurovelo" se sastoji od 15 ruta, mahom namenjenih cikloturistima, ali i građanima koji svakodnevno koriste bicikl u saobraćaju. Ukupna dužina mreže je 70.000 kilometara, dok se kroz Srbiju prostiru tri rute - 6, 11 i 13, ukupne dužine 660 kilometara (sa alternativama 1.100 kilometara). Staza Novi Sad - Kovilj deo je šeste rute i biće duga oko 16 kilometara. 
 
Ova staza ujedno će biti deo Nacionalne biciklističke rute i treba da omogući vožnju do Kovilja i Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-Petrovaradinski rit", predviđeno je konkursnom dokumentacijom Gradske uprave za saobraćaj, koja traži projektantsku firmu.
 
Početak staze biće na nasipu, kod rafinerije, na lokaciji gde je planiran novi pešačko-biciklistički most preko kanala DTD. Početak staze u dužini od oko 3,5 kilometara već je pod asfaltom, a ostatak je potrebno uraditi. 
 
Ponude zainteresovanih projektanata mogu da se pošalju do 17. juna. Radovi na projektovanju ove rute počeli su 2017. godine, ali nisu bili kompletirani.
 
Nedavno je završena i biciklistička staza od Begeča do Futoga, koja će se nastaviti prema Novom Sadu, a takođe je deo Eurovelo 6. Eurovelo 6 kreće iz Francuske i završava se u Rumuniji.
  • BojaNS

    21.11.2022 11:12
    evo nas, ulazimo uskoro u 2023
    Godinu, i? Gde je staza?
  • Kaćanka

    24.05.2019 17:23
    Može i preko Kaća
    Super, bas lepo....
  • Đorđe

    24.05.2019 15:45
    Super, ajd još i bolje
    Sjajna ideja. Mislim da bi bila neophodnani Novi Sad- Sremski Karlovci...mnogo biciklista koji tuda idu i na Stražilovo a i cikloturista iz raznih zemalja a mnogo-previše kamiona. Mislim da bi to trebao biti prioritet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti