Starli - prva ekološka igraonica i rođendaonica u Novom Sadu

Ekologija i očuvanje životne sredine jeste jedno od najvažnijih pitanja koje se postavlja svim ljudima na svetu, a to je i jedan od razloga zbog kojeg je od malih nogu potrebno raditi sa najmlađima kako bi im se ukazalo na važnost zdravog okruženja.
Starli - prva ekološka igraonica i rođendaonica u Novom Sadu
Foto: 021 (promo)
Prostor i kreativno-obrazovni program u Zabavnom parku Starli, najvećem i najsavremenijem mestu za zabavu mališana u Novom Sadu, koncipiran je upravo tako da usmerava i podržava zdravo odrastanje dece. Kada je reč o Starlijevom edukativnom program, ekološko podizanje svesti kod najmlađih jedna je od vodećih tema, a mališani sada mogu nova znanja da stiču i u Starlijevoj ekološkoj bašti.
 
Ekološke radionice traju dva sata i obuhvataju učešće na radionici, igranje u igraonici Zabavnog parka Starli na Bulevaru vojvode Stepe na Novom naselju. Naravno, program je potpuno besplatan. Sa decom do 10 godina zajedno rade prijatelji iz Dečije ekološke akademije, pa se tako sa mališanima obeležavaju Svetski dan planina, Svetski dan vlažnih staništa, Svetski dan voda i Svetski dan planete Zemlje.
 
  
 
Moja bašta može svašta!
 
Starli je korake ka tome da postane prva novosadska ekološka igraonica i rođendaonica načinio dosta ranije, a prošle godine su pokrenuli i radionice eko-bašte. To je bio jedan od najboljih načina da kod mališana, koji rado uče i otkrivaju svet, probude želju i za upoznavanjem prirode. 
 
Deci je danas na raspolaganju i organska bašta, novi prostor u Starliju, gde mogu da stiču dodatna znanja i veštine. Program u ovoj bašti se realizuje kroz radionice "Moja bašta može svašta", a zanimljivo je da su mališani ti koji su pomogli da se bašta napravi. Kako za 021.rs kaže Mirjana Spremo iz Zabavnog parka "Starli", prošle godine su realizovali pet radionica na kojima je učestvovalo više od 80 dece.
 
"Tada smo shvatili koliko je to bilo značajno i za decu i za roditelje koji su se uključili u radionice i rekli da takav program za decu ne postoji nigde drugde. Zato smo odlučili da novi ciklus radionica 'Moja bašta može svašta' organizujemo i ove godine. Trenutno pripremamo Starlijevu organsku baštu za nove mališane koji će se po prvi put upoznati sa osnovnim znanjem o biljkama, humusu, sakupljanjem kišnice, pripremi baštice za sadnju, alatima koje koristimo u sadnji, baštenskom matematikom, odabirom biljaka i negovanjem plodova", objašnjava naša sagovornica. 
 
Pre svake radionice edukator Dušan Petrović iz Dečije ekološke akademije predstavi deci šta će se raditi na radionici i zbog čega se to radi. Mališani aktivno učestvuju u stvaranju bašte, od sadnje do negovanja biljaka, a nakon vrednog rada na ozelenjavanju prostra sledi nagrada – igranje u Zabavnom parku Starli.
 
    
 
Starlijev lokalni aktivizam
 
Ekološke korake Starli je načinio još 2016. godine u okviru projekta tokom kojeg je školama u Novom Sadu donirao merne uređaje za potrošnju vode u školskim objektima, a podržali su i radionice na kojima su deca mogla da uče i daju svoj doprinos u čuvanju vode. Tokom školske 2019/2020. godine Starli će nastaviti svoj aktivizam u saradnji sa Vodnom agencijom iz Slovenije i Dečijom ekološkom akademijom, u okviru koje će opremiti još škola sa mernim uređajima. Osim toga, oko 250 dece iz novosadskih osnovnih škola i vrtića imaće priliku da uče i dele znanje na eko-radionicama posvećenim ovoj temi. 
 
U Novom Sadu Starli je poznat pod parolom "mesto gde se lepše raste", ali Novosađanima je blizak i po tome što je donator školskih i predškolskih ustanova u gradu i pokrovitelj ekoloških aktivnosti. Tako je Zabavni park Starli prošle godine donirao stabla breza za jedan od kvartova na Novom naselju i organizovao dva izdanja ekoloških festivala za učenike novosadskih škola.
 
Od ove godine, u Zabavnom parku Starli deca će biti u prilici da, dok se igraju uče i o recikliranju sekundarnih sirovina kao što su PET, tetrapak, papir i karton. Zaposleni u Zabavno parku će posetioce informisati o tome gde se kutije nalaze i dodatno ih ohrabrivati na recikliranje sirovina ne samo u “Starliju”, nego i kod kuće i u školama.
 
Zabavni park Starli će i ove godine biti domaćin još jednog ekološkog festivala pod nazivom Zeleni festival, o čemu ćete više detalja čitati uskoro.
 
Zabavni park Starli nalazi se na Bulevaru vojvode Stepe 56, na Novom naselju. Više o aktivnostima ovog zabavnog parka možete da pronađete na zvaničnom sajtu, u samom objektu tokom radnog vremena (14-21:30h) ili pozivom na broj telefona: 021/6302-422.
 
Fotografije: Dalija Žigić, Katarina Vuksanović, Danica Cimbal
  • Despare

    27.05.2019 09:42
    Bravo Starli!
    Predivan tim i izuzetna požrtvovanost! Pravi su primer kako se neguje i edukuje mladi naraštaj. Više ovakvih vesti bi pomoglo da se podigne svetst sugrađana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti