FOTO: Đaci iz malog mesta nadomak Novog Sada održali lekciju iz humanosti i pomogli bolesnom drugu

Mališan Stevan Nađ, koji ima osam godina i boluje od leukemije, podigao je Srbobran "na noge", a njegovi drugari iz Osnovne škole "Žarko Zrenjanin - Uča" iz Nadalja u sredu su pokazali kako ujedinjeni mogu mnogo toga.
Učenički parlament ove škole je, u nadi da će skupiti novac koji bi pomogao Stevanovoj porodici, inicirao organizovanje humanitarnog vašara u ovom malom mestu kraj Novog Sada (deo opštine Srbobran), sa oko 2.000 stanovnika.
 
"Žarko Zrenjanin" je i jedina škola u selu, a broji 173 đaka.
 
Đaci i svi zaposleni u školi angažovali su se da oblepe celo selo obaveštenjima da organizuju humanitarni vašar, te da su svi pozvani da dođu i, kupovinom bilo čega izloženog, pomognu porodici Nađ i malom Stevanu.
 
"Mame su zasukle rukave i pravile kolače, brali smo cveće i izašli na štandove. Učenici su postali prodavci, meštani zadovoljni kupci. Imali smo jedan cilj, skupiti što više. Naših stotinak evra koliko smo očekivali da ćemo prikupiti, mogu da pomognu, da smanje cifru koja deli porodicu Nađ od ozdravljenja deteta. Međutim, nismo se nadali cifri od 50.000 dinara! U mestu od 2.000 stanovnika. 50.000 dinara u školi od 173 dece", poručuje kolektiv škole.
 
 
Ovim putem apeluju na sve ljude dobre volje da svojom donacijom pomognu lečenje Stevana Nađa i da prate primer ovih đaka.
 
"Škola je smeštena u centru sela i često su joj potrebne donacije kako stranih ambasada, tako i lokalne samouprave i svih drugih ljudi dobre volje koji je pomažu i doniraju. Kadar škole je uglavnom iz Novog Sada i okolnih mesta, sa pokojim nastavnikom odnosno učiteljicom koji su iz sela. Očekivalo bi se da u školi poput naše, staroj i oronuloj, retko ima sredstava da se humanitarnom akcijom pomogne nekom. Međutim, nastavnici, učitelji i drugo nenastavno osoblje je vaspitalo decu da se, kad je potrebno, sakupe i pomognu onome kome je pomoć neophodna", navodi kolektiv OŠ "Žarko Zrenjanin" u Nadalju.
 
 
Inače, u školi su 36 dece primaoci socijalne pomoći. Ima onih koji, iako nemaju naknadu za socijalnu pomoć, ipak žive u nepovoljnim uslovima. 
 
"Ipak, od ono malo što imaju često uspevaju da odvoje za nekog ko nema ni toliko. Naša deca odbijaju da pasivno ubacuju po koji dinar u kutiju i tako doprinose Stevanovom lečenju - naša deca dižu selo na noge, a mi se nadamo da ćemo ovim dići bar ponekog na noge da pomogne Stevanu", zaključuju zaposleni u ovoj maloj školi.
 
  • maki

    03.06.2019 19:04
    deca
    Nažalost,ovo nije ni prvi ni poslednji put da deca pomažu bolesnom drugu...Žalosno je što država dozvoljava takve stvari..da deca leče decu donacijom roditelja i rodbine...
    Kada je najteže netreba da razmišljaju o novcu.
    Za dečicu svaka pohvala i veliko HVALA..
    Tako su i deca u Beščanskoj školi napravile humanitarnu akciju za novugodinu kako bi skupili pare i donirale dečijoj bolnici za što bržu izgradnju magnetne rezonance kako bi bolesnom bratu drugara iz razreda koji je tada imao 1.5 godinu omogućili da što pre ode na snimanje...
  • zvezdan obradovic

    02.06.2019 12:33
    sistem te laze
    decu leciti iz budzeta a politicAre placati sms porukama!
  • Makica

    02.06.2019 08:46

    Broj žiro racuna na koji ko zeli moze da pomogne je 160-5800101214847-70 na ime Ricard Nadj (otac)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti