Novosadski inspektori mahom pred penzijom, nedostaje osnovna oprema za rad

Prosečna starost inspektora u Novom Sadu je između 46 i 55 godina, a većina službi nema ni osnovnu potrebnu administrativnu opremu, pravnu službu ili IT podršku.
Novosadski inspektori mahom pred penzijom, nedostaje osnovna oprema za rad
Foto: Pixabay
Većina vozila kojima se služe inspektori su zastarela, u lošem stanju i nema ih dovoljno za potrebe nadzora, pokazuje nova "Funkcionalna analiza republičkih inspekcija", koju je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
 
Generalno je stanje u inspekcijama loše, kad se pogledaju kapaciteti, jasno je iz ove analize. Na primer, celu Vojvodinu pokriva samo pet zdravstvenih inspektora, čija je prosečna starost 55 godina, a uopšte nema zaposlenih mlađih savetnika i inspektora. Oni nemaju ni mogućnost da se zaposle, zbog aktuelne zabrane zapošljavanja i mera racionalizacije Vlade Srbije.
 
Prosečna plata zdravstvenih inspektora je između 48.000 i 67.500 dinara, što ne deluje stimulišuće za rad, naročito kad se uzme u obzir da su novim Zakonom o inspekcijskom nadzoru dobili i nova zaduženja. U ovoj inspekciji, pokazuje statistika, nema svaki inspektor sopstveni računar.
 
U turističkoj inspekciji sa sedištem u Novom Sadu, a koja pokriva Vojvodinu, trenutno nedostaje tri inspektora, kako bi bila zadovoljena norma po sistematizaciji tj. da ih bude ukupno 12.
 
Uprava za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a ima tri inspektora starosti do 40 godina, osmoro inspektora starosti od 40 do 50 godina, a jedan inspektor je stariji od 50 godina. U odeljenju za upravljanje rizikom rade tri inspektora starosti do 40 godina, dva inspektora starosti od 40 do 50 godina i jedan inspektor stariji od 50 godina. 
 
Postoji inspekcija u kojoj su zapravo popunjena sva sistematizovana radna mesta. Reč je o upravnoj inspekciji, koja u Novom Sadu ima sistematizovano samo jednog inspektora, koji i obavlja ovaj posao. Ipak, komisija koja je radila analizu preporučuje da se zaposli još inspektora jer se javlja potreba. 
 
"Osnovni problem sa kojima se inspektori suočavaju u svakodnevnom radu je nedostatak štampača i skenera", odgovorili su upravni inspektori na pitanja iz upitnika.
 
Zanimljivo je da je u odseku veterinarske inspekcije u Novom Sadu, koja pokriva Južnobački okrug, sistematizovano 26 radnih mesta, a zaposleno je njih 27. Zanimljivo je da je najviše vozila za rad ove uprave na republičkom nivou obezbedila Evropska unija, kao donaciju.
 
"U toku 2017. godine je za održavanje ovih vozila u voznom stanju utrošeno više od 8,5 miliona dinara, a u 2018. godini 5,3 miliona dinara, a pojedine popravke vozila su uveliko premašivale njihovu trenutnu tržišnu vrednost. Na žalost, to je bio jedini način da veterinarska inspekcija zadrži ta vozila u upotrebljivom stanju. Iz navedenih razloga je potrebno u potpunosti obnoviti vozni park veterinarske inspekcije, prvenstveno vozila nabavljena do 2006. godine – oko 120 vozila, a sukcesivno i vozila nabavljena nakon 2006. godine. Trenutno stanje računarske opreme je apsolutno nezadovoljavajuće, posebno imajući u vidu da je više od 70 odsto računara starije od 10 godina, a laptopova starije od osam godina", navodi se u izveštaju o radu inspekcija.
 
Razlog zbog kojih inspekcije ne obnavljaju redovno vozni park može da se pronađe u činjenici da inspekcije nemaju planove javnih nabavki i obnavljanja, kao što imaju gradske uprave ili preduzeća.
 
Inače, na republičkom nivou, najviše inspektora nedostaje sanitarnoj inspekciji - u sistematizaciji imaju 147 inspektora, a popunjeno je 133 radnih mesta. Inspekciji rada nedostaje 40 inspektora, poreskoj inspekciji čak 507 inspektora, tržišnoj inspekciji nedostaje 72 inspektora, vodnoj inspekciji ukupno 48 inspektora.
 
Relativno dobra situacija je u republičkoj građevinskoj inspekciji, gde se procenjuje da je potrebno zaposliti jednog inspektora. Povodom ovog istraživanja, ministarstvo je najavilo da će u 43 republičke inspekcije uskoro biti zaposleno 1.000 novih inspektora. Njima će, prema najavama, uskoro biti povećane i plate, pa će umesto 48.000 dinara zarađivati 62.000 dinara.
  • XX

    04.06.2019 08:43
    inspektori
    Samo su još jedan deo korupcije ovog društva za šta i služe,a ne da bi se bavili inspekcijiskim poslom.Već 30 godina samo idu od privatnika do privatnika i naplaćuju koje kakve kazne malo za državu malo za sebe.E zato ja više ne otvaram ništa privatno na ovoj raspaloj teritoriji.Pa neću ja da se ubijam od posla i da ne spavam od problema poslovanja ,da bi neradnici i sigurni glasovi vlasti imali velike i sigurne plate,dok svi mi kod privatnika smo na minimalcu i pod stresom,Pa kakvu ćemo mi penziju doživeti,ako uopšte doživimo???Ma nema ovde normalnog života.
  • Krdža

    04.06.2019 08:37
    Ukinuti inspekcije!
    "većina službi nema ni osnovnu potrebnu administrativnu opremu, pravnu službu ili IT podršku"
    A koji će im k... kada ionako niti rade niti nisu nadležni za išta osim za sedenje u kancelariji i pijenje kafe i drugih pića? Koliko rade i koliko su nadležni i ažurni, i to što imaju im je mnogo!Žali, Bože, plata koje primaju za svoj nerad!
  • bjood

    04.06.2019 08:13
    Sa inspektorima ili bez njih - isto je

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti