Redovna odbrana od poplava kod Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca

Odbrana do poplava proglašena je u petak, 31. maja na 13 kilometara Dunava kod Novog Sada, a od jutros je u redovnoj odbrani još skoro 152 kilometara na Dunavu, Tisi, Tamišu i Bezavi.
Redovna odbrana od poplava kod Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca
Foto: 021.rs
U "Vodama Vojvodine" su 31. maja pri vodostaju od 459 centimetara uveli redovnu odbranu od poplava na Dunavu u zoni Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca. Kako navode, merama redovne odbrane od poplava obuhvaćeno je oko 13 kilometara nasipa u ovom delu Dunava već četiri dana, a od jutros odbrana se sprovodi na delu Dunava kod Bezdana (11,9 km), na Tisi (17 km) kod Titela, na delovima Begeja (3,9 km), Tamiša (61,64 km) i Brzave (36,37 km) - sve ukupno skoro 151,8 kilometara.
 
Danas je na Dunavu kod Novog Sada zabeležen vodostaj od 491 centimetar i blagi porast. Prelazak 500 centimetara se očekuje u naredna dva dana, nakon čega bi nivo reke trebalo da počne da opada. Međutim, i dalje se očekuje da će biti oko 450 centimetara, na nivou na kojem se proglašava redovna odbrana od poplava. 
 
Prema današnjim podacima sa hidroloških stanica, na Dunavu u Srbiji, Mađarskoj i okolnim državama ima blagog porasta i Hidrometeorološki zavod navodi da će vodostaj Dunava biti u manjem porastu do 6. juna, kod Bezdana i Novog Sada, Slankamena, Pančeva i Smedereva, i kretaće se oko granice redovne odbrane od poplava, a nakon toga sledi stagnacija i manje opadanje. 
 
Tisa je u porastu i 4. juna bi trebalo da pređe granicu redovne odbrane od poplava, dok banatski vodotoci, tj. Tamiš i Brzava će 6. juna preći redovnu granicu odbrane od poplava. Za ove reke se krajem nedelje očekuje stagnacija i potom opadanje. 
 
U porastu je i Sava koja kod Sremske Mitrovice ne bi trebalo da narednih dana pređe granicu redovne odbrane od poplava, ali će zato kod Šapca biti iznad granice, a od četvrtka se očekuje pad vodostaja.
 
U "Vodama Vojvodine" navode i da je zbog velike količine padavina, koje su u pojedinim područjima Vojvodine u proteklom periodu bile znatno iznad prosečnih, uvedena i odbrana od poplava od unutrašnjih voda. Najviše problema prave unutrašnje vode u delovima Sremske Mitrovice i u atarima Titela i Belog Blata.
 
U vodoprivrednom preduzeću napominju da odvođenje suvišnih voda iz naseljenih mesta nije u njihovoj, već u nadležnosti lokalnih komunalnih preduzeća.
  • Stole

    03.06.2019 21:39
    A sta cemo sa poplavama neznanja,lopovluka,bahatosti,bezobrazluka?Kako to sanirati,kako da struka vlada,a ne foliranti i elementarne neznalice?To prvo resiti...
  • Alo nadležni

    03.06.2019 17:58
    Ambrozija buja
    Eto priče o odbrani od poplava, a tokom godine se obale ne uređuju, čak se i gradi u koritu Dunava, dok se sada ne uništava ambrozija koja buja na sremskoj strani, pa će posle biti astme...
  • gedza

    03.06.2019 16:16
    Sta samo kukate! Jel reko precednik da je Kosovo najvaznije pitanje za Srbiju, zato kus bre tamo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti