Francuzi kupili ceo DMS, počeli problemi na FTN

Na Fakultetu tehničkih nauka ponovo je burno, a u centru zbivanja su isti oni akteri koji su bili meta medijskih napisa i tokom protekle tri godine.
Francuzi kupili ceo DMS, počeli problemi na FTN
Foto: 021.rs

Uskomešalo se zbog sukoba oko rukovođenja Katedrom za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo, odakle se regrutuju studenti, asistenti i profesori da rade za potrebe IT kompanija, a u velikom broju slučajeva za najveću ovdašnju među njima "Schneider Electric DMS".

Ovo je samo početak borbi koje predstoje i odvijaće se daleko od očiju javnosti, a kako tvrde izvori portala 021, krajnji cilj je mesto dekana FTN koji trenutno, u svom drugom mandatu, predvodi Rade Doroslovački.

Francuska čistka

Naime, kako saznaje 021, kompanija "Schnider Electric" nedavno je otkupila preostalih 43% vlasništva novosadske "DMS grupe", a ulaskom u stoodstotno vlasništvo odmah je promenjen i direktor - umesto Dragana Popovića na toj poziciji je sada Francuz Jean-Louis Charton. Ova poslovna akvizicija još uvek nije evidentiirana u Agenciji za privredne registre, sve dok državna Komisija za zaštitu konkurencije ne da "zeleno svetlo" što se očekuje u narednih mesec dana.

DMS grupa koja je prodala svoj manjinski deo francuskom gigantu ima čak 28 udeličara, a najveći među njima je upravo profesor Popović sa skoro 55% vlasništva. On je ostao u preduzeću kao savetnik direktora.

S druge strane, njegov najbliži saradnik i suosnivač čuvenog DMS-a, profesor Vladimir Strezoski više nije u organima uprave, za razliku od Popovića on je potpuno napustio kompaniju.

Sem ove dvojice, u "Schneider Electric DMS" radi još mnogo profesora i asistenata sa Fakulteta tehničkih nauka o čemu opširnije možete čitati u tekstu "Neobične veze uprava FTN i DMS" (klikom na link OVDE), a koji je svojevremeno izazvao veliku pažnju novosadske javnosti. Izvori kažu da će Francuzi vrlo brzo "uspostaviti red", što jeste objektivan problem za mnoge nastavnike koji su se vremenom dovoljno opustili da su ostali na minimalnim radnim angažovanjima na fakultetu.

Ko drži korbač

Sada, pošto je najveća novosadska IT kompanija i potpuno prešla u strano vlasništvo, borba za interese preselila se na izvor nastanka DMS softvera, na Fakultet tehničkih nauka. Tačnije, sukob se odvija oko Katedre za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo čiji je šef Strezoski, a gde je Popović jedan od profesora.

Još preciznije, oko mesta šefa ove katedre, odnosno među bivšim bliskim saradnicima i partnerima u biznisu.

Zbog svega je dekan Doroslovački krajem prošle nedelje sazvao vanredni kolegijum kojem je prisustvovao sam vrh fakulteta - savetnik dekana Ilija Kovačević, prodekani Vladimir Katić, Srđan Kolaković, Dragiša Vilotić, ali i profesor Popović. Kako navode izvori 021, iznete su teške optužbe, zatraženo je da se zaštite interesi fakulteta, dekan je prozivao Popovića.

Doroslovački je potom otputovao van zemlje, nije ove nedelje dostupan za izjavu. Nije moguće zvanično saznati šta je razlog uzbune, da li je Popović od njega nešto tražio, da li je nešto nudio, zašto su se svi uzbudili zbog jednog profesora? Zašto je Doroslovački tražio da se kolegijum snima?

U međuvremenu, nejasno kako, sa sajta fakulteta nestalo je baš ime profesora Vladimira Strezoskog. I to samo njegovo na javnom dostupnom spisku svih zaposelnih. Ime mu ne stoji ni pored funkcije koju obavlja i na koju sada atakuju drugi.

Detaljnijom pretragom može se još uvek pronaći na jednom mestu, ali i tu kada se klikne prikazuje se nepostojeća stranica 404.

Pukla tikva ili još jedna predstava

Iako je Doroslovački jasno i javno stao na stranu profesora Strezoskog, treba podsetiti da su upravo on i Popović u poslednje tri godine bili učesnici brojnih afera koje su pratile FTN i razlog nezadovoljstva dela nastavnog osoblja.

Kada su se u medijima pojavile priče o odnosima uprava FTN i DMS, tadašnji direktor novosadskog IT giganta, Dragan Popović, odreagovao je stavljanjem svog potpisa na pismo podrške kandidaturi Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, a potom doveo u prostorije svoje firme samog predsednika i premijerku, kasnije i ministra za tehnološke inovacije.

Ipak, državna agencija Tanjug objavila je prošle godine da su protiv DMS, Popovića i Strezoskog podnete krivične prijave zbog, kako su naveli, neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela i zloupotrebe položaja (pročitaj više klikom na link OVDE). Do danas nije poznato da li je prijava i procesuirana.

Poslednja dešavanja najavljuju ponovo "nemirne vode" na najvećem državnom fakultetu smeštenom u Novom Sadu.

  • Dragan

    17.06.2019 11:59
    Se
    DMS je jedna od najboljih firmi koju je Novi Sad ikad imao. Profesor Popovic je ziveo za nju sve ove godine I svaka mu cast. Da je srece da postoji vise takvih prica u NS I na oatalim fakultetima gde bi bio kraj Novom Sadu. Svaka cast profesore.
  • Solidno Obavjesten

    15.06.2019 13:40
    @emsovac
    Ja sam cuo da je neki lik tuzio DMS za mobing i to bas iz EMS tima. Tako da tamo sigurno nije dobro cim se takve stvari desavaju.
  • Mich Bjukenon

    11.06.2019 12:22
    Plate i ems
    @emsovac brate kazi ko je, anonimno je :-)
    9 god sam radio zemo sto me prozvao. Sve plate bele. Tako da tisina. :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti