Miroviću i Nikoliću najviše protokolarnih poklona

Gradski i pokrajinski funkcioneri i 2018. godine dobijali su razne prigodne i protokolarne poklone čija je ukupna vrednost više od 600.000 dinara, bar kada je reč o onim funkcionerima koji su prijavili poklone Agenciji za borbu protiv korupcije i o onim poklonima čija je procena završena.
Miroviću i Nikoliću najviše protokolarnih poklona
Foto: Pixabay
Najviše poklona dobio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a njihova ukupna vrednost iznosi 269.860 dinara. Mirović je kao protokolarne poklone pretežno dobijao umetničke slike i knjige, a neki od zanimljivijih izbora koje su gosti predsednika Pokrajinske vlade priložili su uramljeni vez na platnu, tehnika i motiv s kraja 18. veka vrednosti 20 hiljada, umetnička skulptura od drveta, vrednosti 50 hiljada (što je ujedno i najskuplji poklon koji je dobio), srebrna šnala za kravatu i filigranski izrezbarena kost mamuta.
 
Za neke od navedenih poklona procena je još uvek u toku, a svi predmeti vode se kao javna svojina. Najskuplji poklon bila je uramljena umetnička slika na platnu autora Dragana Stojkova čija je vrednost procenjena na 70.000 dinara, a Miroviću je poklonio upravo autor.
 
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević prijavio je pet poklona ukupne vrednosti 41.700 dinara, a najskuplji od njih, vrednosti 17.700 dinara došao je iz Slovenije. U pitanju su dve kristalne čaše ručne izrade. 
 
Za razliku od 2017. godine kada je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor dobio poklone u vrednosti od 38.000 dinara, prošle godine Pastorovi gosti "obradovali" su ga poklonima ukupne vrednosti 8.000 dinara (za dva predmeta procena je još uvek u toku). Ono što se nije promenilo je da je Pastor ponovo zadržao većinu poklona za sebe. U javnu svojinu otišli su pokloni ukupne vrednosti od 2.900 dinara. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije 10 poklona ukupne vrednosti 154.417 dinara. Najskuplji poklon Vučević je primio od delegacije Grada Zrenjanina. U pitanju je slika autorke Ljubice Vasiljević čija je vrednost procenjena na 50.000 dinara. Ovaj poklon duplo je vredniji od najskupljeg koji je gradonačelnik dobio prošle godine. Od ostalih poklona Vučević je dobio i ikonu vrednosti 10.000 od Eparhije bačke, tradicionalnu makedonsku rukotvorinu od delegacije Grada Ohrida, minijaturu antičke galije od delegacije Krfa, stilizovanu mapu Belorusije i slično. Svi pokloni ostaju u vlasništvu Grada.
 
Predsednik Skupštine Novog Sada Zdravko Jelušić poklone je dobijao od gradonačelnika Gomelja, Kumanova i Temišvara, ali i od Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i drugih. Među poklonima našli su se kamena figurica morskog konjića, drvena vaza, posude za čaj, plaketa i monografija, a njihova ukupna vrednost iznosi 22.100 dinara.
 
Kao i 2017. godine, po broju poklona i njihovoj vrednosti, ponovo se istakao rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić. Ovoga puta po ukupnoj vrednosti pretekao ga je Mirović, ali se Nikolić "drži" sa solidnih 113.288 dinara. Nikolić je poklone uglavnom dobijao od delegacija raznih univerziteta, a neki od najinteresantnijih poklona koje je prijavio Agenciji su filatelistički album, kesica lavande, licidersko srce, USB sa kićankom, uramljen print mozaika sa likom Majke Tereze i plišana panda. 
 
Drugi gradski i pokrajinski funkcioneri nisu prijavljivali Agenciji da su dobijali poklone. 
  • Voja

    25.06.2019 11:09
    Poklon
    Poklonjene su njima funkcije, a sve ostalo su sitnice.
  • Ja

    22.06.2019 20:46
    A gde su stanovi i nekretnine prijavljeni na tetke, kumove, bracu od striceva, svoje zene...?
  • Bb-ns

    22.06.2019 19:55
    SVE NA pošteno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti