Uskoro kraj istrage lažirane rekonstrukcije novosadskog porodilišta

Istraga u slučaju lažiranih radova u Betaniji, građevinskoj zloupotrebi koja se odvijala od 2008. do 2013. godine i u toku koje je nestalo oko 300 miliona dinara, uskoro će biti okončana.
Uskoro kraj istrage lažirane rekonstrukcije novosadskog porodilišta
Foto: 021.rs
Prošlo je dve godine otkako je tužilaštvo otvorilo predmet zloupotrebe službenog položaja u aferi rekonstrukcije i izgradnje dela novosadskog porodilišta, a nakon što je policija uhapsila predstavnike građevinske firme, podizvođača i nadzornika nikada urađenih, ali uredno naplaćenih radova.
 
Podsetimo, od 6. marta 2017. godine ispituje se zloupotreba službenog položaja odgovornog u preduzeću "Kovačević" R. K. (56), odgovornog izvođača radova "Alpine" iz Beograda O. Š. (59) i predstavnika firme "Arhness" M. J. (77). Oni su uhapšeni u okviru policijske akcije "Pluton 2", a pod sumnjom da su zloupotrebama i plaćanjem nikada izvedenih radova oštetili Klinički centar Vojvodine i Fond za kapitalna ulaganja APV (sada: Uprava za kapitalna ulaganja APV) za skoro 300 miliona dinara.
 
Sumnja se da su oni pečatom overili da su uradili 10 radova na dogradnji porodilišta, a koji nikada nisu izvedeni. Na originalan ugovor bila su dva aneksa, a potpisivala ih je u ime "Alpine" osumnjičena O. Š. U ime glavnog nadzornika radova, firme "Arhness", papire je potpisivao pomenuti M. J.
 
Interesantno je da se finansijer, Fond za kapitalna ulaganja, ugovorom obavezao da će sve radove na Betaniji finansirati u skladu sa stvarno izvedenim radovima. Rok za završetak svih radova bio je 240 dana. Postojala je i ugovorna kazna u slučaju da se ne izvrše planirani radovi - plaćala se kazna za svaki kalendarski dan kašnjenja u visini 0,05 odsto od vrednosti radova.
 
Inače, nadzornik na ovim radovima, "Arhness", godinama je dobijao na tenderima razne poslove na nadzoru u Kliničkom centru Vojvodine
 
Takođe interesantno je da "Alpina" ni u jednom trenutku nije svojim finansijerima spominjala bilo kakve podizvođače, tačnije GP "Kovačević", za koji se sumnja da je iz cele priče izvukao najviše novca na nikada izvedene radove. To znači da, u suštini, nikada nije postojala prava kontrola onoga što se gradilo i plaćalo novcem građana.
 
Kako za 021 potvrđuje zamenica javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu Ksenija Dajanović, građevinsko veštačenje je okončano, dok se ovih dana očekuje i okončanje ekonomsko-finansijskog veštačenja.
 
"Nakon toga osumnjičeni, odnosno njihovi branioci će imati rok da stave primedbe na navedene izveštaje o veštačenju i da stave svoje eventualne dokazne predloge. U svakom slučaju, uskoro se može očekivati okončanje istrage u ovom postupku", navodi Dajanović za naš portal.
 
Radovi su bili planirani u dve faze. Kako su se odvijali, kakve uloge su imali osumnjičeni i druge detalje cele priče čitajte OVDE.
  • Kili Mandžaro

    12.06.2019 19:27
    Čudna mi čuda
    Ako se kadgod zateknete na sremskoj strani u nekom od čuvenih vikend naselja, zađite malo u one udaljene, ali ne tako nepristupačne ulice, cvetnih naziva, u kojima se daleko od očiju javnosti kriju najlepše, prestižne vile sa engleskim travnjacima, bazenima, tuđim ženama i sobaricama. Tu nema ni Boga ni stida ni zakona, tu obitavaju oni koji su svojim pljačkama oterali stotine hiljada mladih, a stare ostavili da ih žive sahrane u najzežoj bedi. E tu su desetine pokradenih investicija.
  • zna li ko

    12.06.2019 00:37
    samo kad ga nisu srusili
    sta poturaju u Betaniji pacijentima na potpis
  • kimi

    11.06.2019 19:35
    Koleko se tek danas klepa na izvodjenju radova, to ce se tek u buducnosti videti, mozda!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti