Pomeni i predavanje danas povodom 170 godina od bombardovanja Novog Sada

Srpska pravoslavna crkvena opština u Novom Sadu, Srpska pravoslavna crkvena opština u Rumenki, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Kulturni centar "Rumenka"danas, 12. juna organizuju obeležavanje 170. godišnjice bombardovanja Novog Sada 1849. godine.
Pomeni i predavanje danas povodom 170 godina od bombardovanja Novog Sada
Foto: 021.rs
Toga dana, 12. juna 1849. godine, Novi Sad je uz ogromne žrtve, skoro sravnjen do temelja. 
 
U 10 časova kod krsta na Temerinskom putu održaće se pomen žrtvama bombardovanja Novog Sada 1849. godine, a služiće sveštenici hrama Vaznesenja Gospodnjeg sa Klise.
 
U 12 časova u Ulici Arsenija Čarnojevića u Rumenki, kod nadgrobnog spomenika – krsta, biće služen pomen pobijenim Srbima iz Rumenke 1848. godine. Služiće sveštenik crkve Svetih Apostola Petra i Pavla iz Rumenke.
 
U 13 časova biće organizovan svečani program u Kulturnom centru "Rumenka", koji će obuhvatiti predavanje istoričara-konzervatora Đorđa Srbulovića na temu "Novi Sad i Srpski pokret 1848/1849. godine - vreme slave i stradanja" i muzički program u realizaciji Miodraga Miše Blizanca.
 
Podsetimo, Udruženje građana "Dunavska sonata", nizom događaja, u kojima će učestovovati 400 učenika i umetnika, danas će početi obeležavanje 170 godina od najvećeg stradanja u istoriji Novog Sada, o čemu više OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti