Prskanje komaraca iz vazduha, sa vode i sa zemlje u utorak uveče i sredu ujutru

Zbog izuzetno povoljnih uslova za razvoj komaraca, "Ciklonizacija" će večeras i sutra ujutro izvesti još jedan kombinovani tretman protiv komaraca iz vazduha, sa vode i sa zemlje, svega nekoliko dana nakon prethodnog prskanja.
Prskanje komaraca iz vazduha, sa vode i sa zemlje u utorak uveče i sredu ujutru
Foto: 021.rs
Kako navode iz ovog preduzeća, tretmanom iz aviona, helikoptera i sa čamaca večeras će biti obuhvaćen kompletan zaštitni pojas uz obe obale Dunava od Begeče do Subića i od Ledinaca do Sremskih Karlovaca. Istovremeno tretmanima sa zemlje večeras će biti obuhvaćeni Begeč, Futog, deo Veternika, Telep, Adice, Limani, Salajka, Klisa, Petrovaradin, Sremska Kamenica i Novi i Stari Ledinci. 
 
U sredu ujutro tretmani će biti izvedeni u Starom gradu, centru, Podbari i Rotkvariji.
 
- Kao posledica neobično blage zime, proleća sa mnogo padavina, naglog povećanja temperature i oscilacija vodostaja velikih reka, došlo je do ogromne brojnosti komaraca. To se najbolje ilustruje činjenicom da je monitoringom zabeležena brojnost odraslih komaraca u klopkama daleko iznad kritičnih vrednosti na svim lokalitetima. U pitanju su rečni komarci, za koje je karakteristično da migriraju na udaljenosti od više desetina kilometara, što kod ovako velike brojnosti ima za posledicu najezdu komaraca na velikom prostoru. Ova migracija odvija se kontinuirano od izleganja jedinki na izvorištima ka naseljima, zbog čega se njihov broj svakodnevno povećava - objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".
 
Kako kaže, prvi značajan porast vodostaja Dunava i Tise zabeležen je krajem marta i tokom aprila, a sledeći veliki porast praktično svih rečnih tokova u Vojvodini počeo je u drugoj polovini maja i dostigao je nivo redovne odbrane od poplava, što je prouzrokovalo pojavu ogromnih površine izvorišta komaraca u dužem periodu. Pri povoljnim temperaturama došlo je do pojave ekstremno brojne generacije odraslih komaraca, čija produkcija još nije završena u potpunosti.
 
Aćimović podseća da sistematska akcija zaštite od komaraca traje već duže od dva meseca i da se i dosada koristio svaki momenat povoljnih vremenskih slova za tretmane na teritoriji grada i svih prigradskih naselja. Kako kaže, tretmani protiv odraslih komaraca zahtevaju određene vremenske uslove, bez padavina i vetra, koji su u ovoj sezoni veoma retki. Iz ovih razloga brojnost komaraca u velikom delu Vojvodine, Srbije i celog regiona, prema procenama stručnjaka, "ima razmere koje prete da dostignu nivo elementarne nepogode".
 
- Uprkos ovim otežavajućim okolnostima, tretmani protiv larvi i odraslih komaraca u Novom Sadu u velikoj meri su sprečili najezdu kakva je evidentirana u nekim drugim urbanim sredinama - navodi Aćimović.
  • Ana

    14.06.2019 08:40
    Najezda!
    Kod starog Katolickog groblja su dvorista puna komaraca. Nocu ne otvaramo prozore, crkavamo od vrucine zato sto su nas pojeli u rodjenim dvoristima. A tu su dve skole. I treca odmah na Grbavici. Nista nije prskano.
  • Sk

    13.06.2019 09:45
    Laž
    U Sremske Karlovce nije doleteo ni jedan avion niti helihopter niti su se pojavila vozila ciklonizacije koja zaprasuju sa zemlje,komaraca ima toliko da decu ne pomisljamo da izvodimo napolje.
    Treba da ih bude sramota krenuvsi od naseg predsednika opstine pa do direktora ciklonizacije.
  • deda

    12.06.2019 11:55
    @dik
    kazem za ovaj deo grada oko futoskog parka, valjda ce danas, rojevi komaraca su po dvoristima i na ulicama a bome i po kuci ih ima vise neg' pre

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti