Ulaz u Dunavski i Kamenički park od 100 dinara po danu za sada se neće naplaćivati

Građani bi ulaz u Dunavski park trebalo da plaćaju 100 dinara, a pravljenje fotografije 2.000 dinara, predviđa Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je donet prošle godine i cenovnik koji je usvojio Nadzorni odbor Gradskog zelenila u aprilu ove godine, saznaje 021.rs.
Ulaz u Dunavski i Kamenički park od 100 dinara po danu za sada se neće naplaćivati
Foto: 021.rs

Međutim, JKP "Gradsko zelenilo" je odlučilo da ne naplaćuje ove naknade, jer su u ovom preduzeću procenili da je to neizvodljivo zbog velikog broja ulaza i zbog toga što mnogi građani samo prolaze kroz Dunavski park, a s druge strane sada skoro svako ima moblini telefon koji pravi fotografije i video zapise. Kako navode u ovom preduzeću, nemaju nikakvu preporuku od viših republičkih instanci kako da primene ove zakonske odredbe.

Portparol Gradskog zelenila Ivan Nožinić za 021.rs navodi da iako postoji ova odluka, ona ne može da se primenjuje u celini. On objašnjava da će Zelenilo kao i ranije, po prethodnom cenovniku, nastaviti da naplaćuje snimanja u komercijalne svrhe, promocije, zauzeće prostora, korišćenje saletle i drugo, ali se građanima neće naplaćivati ulazak u park.

"Poseta parku i naplata od 100 dinara po posetiocu jednostavno je nemoguća iz više razloga. Prvo, ne zna se ko je došao u park da uživa u njemu i upozna se sa njegovim vredostima, a ko ga koristi samo kao prečicu prilikom kretanja. Drugo, ko bi naplaćivao ulaz u park i gde, kada nije ograđen? Kada je u pitanju nekomercijalno fotografisanje i snimanje kamerom običnih posetilaca, to niti je moguće, niti bi bilo korektno naplaćivati. Velika većina građana poseduje mobilne telefone sa fotoaparatom i kamerom. Koliko radnika bi bilo potrebno angažovati da radi posao kontrole i naplate i da li bi to uopšte bilo isplativo i korektno prema građanima? Mislim da je to jednostavno neizvodljivo", navodi Nožinić.

Portparol Gradskog zelenila za 021.rs navodi da naplata ulaza i fotografisanja neće primenjivati ni u Futoškom ni u Kameničkom parku, koji su isto zaštićena prirodna dobra, i to iz istih razloga, osim što će se svakom Prvog maja u Kameničkom parku naplaćivati ulazak vozila.



Podsetimo da su nove naknade koje se odnose na zaštićena prirodna dobra donete prošle godine, a da su nacionalni parkovi i preduzeća koja brinu o tim područjima proteklih meseci doneli neophodne podzakonske akte i počeli sa naplatom. Tako je i Nacionalni park Fruška gora počeo sa naplatom ulaza do 100 dinara, a planiraju da uvedu i sezonske karte od 600 dinara.

Komentari 150

  • Živković

    23.06.2019 06:24
    Krivi su ljudi koji žive u Ns. Njima je super da se klizaju u parku. Boli ih uvo za park. Jel vam super? E pa sad ćete dobiti još. Sve ima da se obetonira I izbetonira. Niste vi na tom civilizacijskom nivou. Plus mogu da nam rade šta hoće jer je građanska svest na 0.
  • Predrag

    19.06.2019 11:17
    Sprdnja
    Sram me bilo!Nisam hteo da platim ulaznice za obilazak Crnog jezera,stogodišnjih borova i predivne netaknute prirode Durmitora.
    Možeš šetati ceo dan,a da ne prođeš istom stazom za 3 evra.
    A ovde,3 stazice po 200 metara,3 labuda podgojena kokicama 100 dinara.
    Znamo da nam grad vode oci iz "Alan Forda",ali što je mnogo, mnogo je.
  • ФИРМА 1989

    19.06.2019 00:15
    Избори су следеће године даме и господо, па ви видите шта ћете. Немојте после нисмо знали. Добро знате ко вам живот загорчава овде деценијама већ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti