Potrošnja vode u Novom Sadu povećana za trećinu, u "Vodovodu" apeluju na racionalno trošenje

Potrošnja hladne vode iz gradskog distributivnog sistema povećana je za 30 odsto od uobičajene, a takav nagli skok usledio je za samo dve nedelje tokom kojih su temperature bile u porastu, navode u JKP "Vodovod i kanalizacija".
Kako navode u ovom preduzeću, ranijih godina se nije dešavalo da u tako kratkom periodu i praktično na početku leta dođe do povećanja potrošnje. 
 
Kako se dalje ističe, "Vodovod i kanalizacija" je blagovremeno obavilo sve neophodne pripremne radove kako bi spremno dočekalo letnji period i nastoji da maksimalnim angažovanjem svih svojih izvorišta, proizvodnih i distributivnih kapaciteta i ljudi, obezbedi dovoljno vode za sve potrošače u Novom Sadu i prigradskim naseljima. 
 
"Pogon za preradu sirove vode radi punim kapacitetom i svoj maksimum dostigao je puštanjem blizu 1.300 litara vode svakog sekunda u sistem. Novi Sad s prigradskim naseljima dnevno troši između 100 i 105 miliona litara vode", navode u ovom JKP.
 
"Vodovod" navodi da ima razumevanja za povećanu potrebu za vodom tokom leta, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i sve navedeno za posledicu može imati povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidropakove. 
 
"Apelujemo na što manje korišćenje pijaće vode za navedene aktivnosti i racionalniju potrošnju vode iz gradskog Vodovoda jer, nažalost, taj dragoceni resurs nije neiscrpan. Takođe, molimo građane da proveravaju i održavaju svoje unutrašnje instalacije kako bismo i na taj način predupredili nepotrebno i prekomerno trošenje vode", kažu u "Vodovodu".
 
 
Dalje se ističe da veliki problem predstavlja i nelegalno priključivanje na legalno sagrađenu vodovodnu mrežu
 
"Novi Sad godinama unazad ima veliki problem sa nelegalnim priključcima i svake godine naše stručne službe evidentiraju više stotina pokušaja nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu. Svi oni građani, koji na takav način pokušaju da se priključe, suočavaju se sa prijavom i automatskim isključenjem sa vodovodne mreže jer je krađa vode krivično delo", navodi se.
 
"Vodovod" poziva građane da takve slučajeve prijave kako ne bi trpeli zbog nerazumnih i bahatih postupaka pojedinaca. 
  • D.

    20.06.2019 13:55
    U Bazelu preciscavaju Rajnu, i dobijaju cistu vodu koja je ispravna za pice. Mi imamo Dunav, ciji je vodostaj nikada veci, i prazne nam se rezervoari, i upozoravaju javnost. Toliko smo nesposobni, da vise nije ni smesno, ovo je jako ozbiljno. I, da, secate se onih racuna Informatike, koji su bili umanjeni, tj. stavka grejanje, za 20%, jer nisu grejali kada je bilo ispod 15c? Secate se kako su darezljivo umanjili stavku koju placate inace preko cele godine? E, sada ce da je dobiju nazad. Mozda ne u toku jednog meseca, ali platicete x5 to umanjenje, do kraja ove letnje sezone. Zapisujte, i racunajte. Sami cete videti. Provaljene fore, sve. Kao i sa strujom.
  • Maja

    19.06.2019 22:04
    Cene
    Prikljucak vode jeste oko 1000e, mada smo na Sajlovu placali kanalizaciju oko 50.000 dinara i to na rate. A ide deo na razne dozvole to stoji
  • Nixon

    19.06.2019 16:23
    @wnj
    Prikljucak kosta oko 120.000, od toga ide 100.000,00 za dozvole, u gradsku upravu, a 20.000 vodovodu (troskovi materijala i prikljucka). Provetite pre nego komentarisete..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti