FOTO: Pretrčao 21 kilometar obučen kao sat na Tvrđavi da skrene pažnju na taj simbol Novog Sada

Noćni maraton, 10. po redu, okupio je prošle subote, 22. juna, učesnike iz cele Srbije. Jedan od njih bio je i Slobodan Atanasov.
FOTO: Pretrčao 21 kilometar obučen kao sat na Tvrđavi da skrene pažnju na taj simbol Novog Sada
Foto: 021.rs
Slobodan je privukao pažnju svih pošto se pojavio obučen kao Sat kula na Petrovaradinskoj tvrđavi. U ovom "kostimu" pretrčao je 21 kilometar, u nameri da podseti Novosađane na kulturno-istorijski i turistički potencijal koji imamo, a zapostavljamo.
 
 
Kako kaže za 021, sat predstavlja biser Petrovaradinske tvrđave i simbol koji je na mnogim slikama, fotografijama zaljubljenih parova, pa i festivala i događaja koji su povezani sa Novim Sadom i samom Tvrđavom.
 
"Pošto sam, inače, veliki zaljubljenik, kako u Tvrđavu, tako i u život koji podrazumeva bavljenje sportom, došao sam na ideju da skrenem pažnju ljudima na taj kulturno-istorijski spomenik u koji već dugi niz godina niko ne ulaže sredstva za održavanje. Ako se i ulaže, to je na nivou nekih osnovnih potreba, što ovakav jedan spomenik koji smo nasledili svakako ne zaslužuje. Razočaran sam kada vidim u kojem stanju se nalaze neke zidine koje ozbiljno prete da se uruše, a da to tako godinama stoji. Korov očigledno nema ko da počupa sa zidina ispod ograde. Po meni, možda i najveći propust koji postoji je to da je vozilima dozvoljen pristup platou sa tim satom", poručuje naš sagovornik.
 
 
Kada pomenemo Tvrđavu, uvek je asocijacija Egzit festival. Međutim, Tvrđava nisu samo festivali, dodaje ovaj Novosađanin.
 
"Ona treba da nam ostane i posle festivala. Nekako mi se čini da se samo vrati u taj stari očaj u kom je bila pre festivala. Moja ideja je bila da podstaknem ljude da pomisle na Tvrđavu, da sledeći put kada šetaju ne bace sa njenih zidina praznu flašu vode, jer nju neće niko pokupiti. Ako mi sami ne učinimo to nešto malo što može da sačuva ovo naše blago, neće to niko za nas učiniti. I možda sledeći put ne morate ići automobilom na Tvđavu, probajte da prošetate i obiđete je svu, a verujte da ima prelepih staza za šetnju i oko nje. Kada bi ih neko možda malo uredio, bilo bi to jedno divno mesto za beg iz urbane đžugle", dodaje Slobodan Atanasov.
 
On se posebno zahvaljuje svim ljudima koji su učestvovali na tradicionalnom Noćnom maratonu u organizaciji Atletsko-rekreativnog kluba "Fruška gora", čiji je simbol upravo Sat koji je "trčao" te subotnje noći. 
 
"Ako je mogao sat da pređe tih 21 kilometar do cilja, možda možemo i mi mnogo više. Moramo svi zajedno da se potrudimo da sačuvamo ono što smo nasledili jer ćemo samo mi biti krivi ako to ne učinimo", zaključuje ovaj Novosađanin.
  • Milan

    02.07.2019 00:40
    Simbol čega?
    Tvrđava se zove Petrovaradinska zbog nekog razloga nije novosadska, tako da nas manite te priče simbol Novog Sada. Petrovaradinska tvrđava je simbol Petrovaradina, ne Novog Sada. Stop novosadizaciji!!!
  • Dekins

    29.06.2019 17:54
    Džaba
    Svaka čast, a opet džaba ste krečili. Jer dolazi Exit destuction tihi ubica iste.
  • julika

    29.06.2019 10:31
    tvrdjava
    Onaj koji se brine o tom satu na tvrdjavi je zasluzniji od svih ostalih, a niko ga ni ne spominje iako radi besplatno , opravlja ga i odrzava, on je pravi heroj a ne ovaj sto izigrava nekog ljubitelja tog sata samo da bi se promovisao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.