Prosečna plata u Novom Sadu oko 60.000 dinara

Nakon izmena Statuta grada i ukidanja opština Novi Sad i Petrovaradin, prosečne plate za ova dva mesta više nisu poznate, s obzirom na to da ih poreska uprava ne dostavlja Republičkom zavodu za statistiku.
Prosečna plata u Novom Sadu oko 60.000 dinara
Foto: 021.rs
Prema novim podacima o prosečnim zaradama u Srbiji, dostupni su iznosi za Grad Novi Sad, koji su drugačiji u odnosu na podatke koji su se publikovali samo za gradsko naselje. Kako je poznato, Grad Novi Sad čine 16 naselja i, donedavno, dve gradske opštine, koje su ukinute većinskom odlukom odbornika u Skupštini grada.
 
Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Gradu Novom Sadu je u aprilu iznosila 59.562 dinara neto, odnosno 82.266 dinara bruto. 
 
To je blagi porast prosečnih zarada u odnosu na prethodni period. Kada je reč o celoj Vojvodini, prosečna plata na nivou pokrajine iznosi 51.464 neto, odnosno 71.167 dinara bruto. 
 
Najveća plata u Vojvodini upravo je u Gradu Novom Sadu. Najnižu zaradu imaju stanovnici Bača - 41.494 dinara neto.
 
U javnom sektoru su plate bile oko 75.330 dinara neto (javna državna preduzeća), 65.304 dinara neto (administracija), 56.214 dinara (zdravstvo).
 
Najrealniji iznos zarade predstavlja medijalna zarada - iznos do kog zaradi polovina zaposlenih građana. Ovaj iznos je u aprilu bio 41.773 neto ili 57.545 dinara bruto.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Miki

    16.10.2019 11:47
    Odkud
    Xaxaxaxxa prosecna plata 60.000 jeste sa platama od direktora sramota za novi sad i za omladinu ja radim za pisljivih 28.000dinara ajde neka jedan od direktora radi za tu platu pa neka se onda kurce sa gom platom
  • @Gari

    01.07.2019 21:40
    Ako nisi primetio Republicki zavod za statistiku sluzi za medijsku manipulaciju, hipnotisanje naivnog naroda/ovaca. Oni su deo stare Gebelsove skole manipulisanja narodnih masa. Ko to ne vidi, neka obavezno poseti pisihijatra.
  • Avenger

    01.07.2019 17:53
    @Stareboy
    Ako me pamćenje dobro služi: oko 80% građana ima manje od prosečne plate, a oko 50% manje od minimalca; 1.000,00 eur i više ima oko 1% stanovništva.

    Moglo bi se još o priči "statistika, naša dika", ali mislim da je ovim sve rečeno.... Srdačan pozdrav svima sa svojom glavom na ramenima.

    P.S. Pomenite u npr. Vranju prosek od 60.000...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti