Usvojen rebalans budžeta, opozicija smatra da je to predizborni potez

Vladajuća većina u Novom Sadu usvojila je rebalans budžeta, koji sada iznosi 29,4 milijardi dinara, dok je opozicija u parlamentu kritikovala ovu odluku, nazivajući to predizbornim potezom.
Usvojen rebalans budžeta, opozicija smatra da je to predizborni potez
Foto: 021.rs
Većinom glasova, 53 glasa "za" i 10 "protiv", usvojen je rebalans budžeta, kojim je predviđena raspodela preostalog suficita od 2,6 milijardi dinara. Kako smo već pisali, novac će najvećim delom biti iskorišćen za kupovinu autobusa za GSP "Novi Sad", održavanje saobraćajnica, izgradnju Muzičko-baletske škole, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i otkup građevinskog zemljišta...
 
Svakako najvažnija stavka u budžetu, na koju ukazuje i gradonačelnik Miloš Vučević, jeste kupovina 50 novih autobusa. Za tu namenu biće izdvojeno 700 miliona dinara u 2019. i još 850 miliona u narednoj godini. 
 
"Kada tome dodamo da smo u postupku kupovine 21 autobusa, onda ćemo 2019. završiti sa novim 71 autobusom u Novom Sadu. To je trećina voznog parka. Veliki je to uspeh grada i veliki podsticaj za GSP, te veliki napor da gradski prevoz bude bezbedniji, efikasniji i ekonomičniji", poručuje čovek na čelu grada.
 
Ističe Vučević i sredstva za Muzičko-baletsku školu, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Bockama, rekonstrukciju gradskog centra, sredstva za lične asistente kako bi pružili pomoć sugrađanima kojima je potrebna. Kako kaže, 300 miliona dinara je izdvojeno za putnu privredu, gde je uvek potrebno da se ulaže više, ali veruje da će se rezultati na gradskim ulicama videti uskoro.
 
  
 
"Ponosan sam što nam dolaze kompanije iz Švajcarske, Nemačke, što se Kinezi interesuju da grade garaže. To vam je jasan znak da je ovo dobro mesto za ulaganje, niko ne donosi svoj kapital tamo gde očekuje probleme. To što nam stiže jedna od najvećih nemačkih farmaceutskih kompanija je najbolja potvrda da se Novi Sad kreće  u dobrom pravcu", dodaje Vučević.
 
"Šminkanje devastiranog grada"
 
Nasuprot Vučevićevom optimizmu, opozicija ima reči kritike na rebalans budžeta. Tokom rasprave o rebalansu, odbornik iz redova Dosta je bilo Relja Aleksić, ukazao je na to da pre donošenja odluke nije organizovana javna rasprava na ovu temu, iako je to, kako kaže, predviđeno Zakonom o lokalnoj samoupravi, ali i Statutom Grada.
 
Nakon opaske "da nam to govori kako gradska vlast krši pozitivne propise države, a da predsednik Skupštine ne reaguje", te da Novi Sad sve više podseća na "zabit Divljeg zapada" u kojem glavnu reč vodi "gospodar gradske kase", predsednik parlamenta Zdravko Jelušić ga je upozorio da se vrati na temu i ukaže na stavke kojima je nezadovoljan. U maniru negovanja kulture dijaloga, neko iz odborničke klupe je kratko dobacio Jelušiću: "Ajde oduzmi mu reč, majke ti".
 
  
 
U Srpskoj radikalnoj stranci poručuju da Novi Sad ima najveći budžet u svojoj istoriji, ali da to nije posledica velike privredne aktivnosti, nego proizvod gomilanja ogromnih neutrošenih sredstava "zbog katastrofalne realizacije kapitalnih projekata". 
 
"Vidimo da u budžetu za 2019. godinu ponovo nema velikih, zahtevnih i skupih projekata koji su potrebni gradu i koji bi realizaciju kompletnog budžeta digli na jedan zadovoljavajući nivo. Očekivali smo izdašnija sredstva za oblast socijalne zaštite, kulture, sporta, zaštite životne sredine, zdravstva i značajno veća sredstva za program uređivanja građevinskog zemljišta", kaže šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić.
 
Oni podržavaju kupovinu novih autobusa, ali kako kaže Jakšić, takav potez aktuelne gradske vlasti ne predstavlja nikakvu hrabrost ili mudrost, nego se radi o iznuđenoj odluci, s obzirom na to da "godinama nisu ništa radili po pitanju voznog parka", pa se došlo do toga da je prosečna starost autobusa GSP 14 godina. 
 
Šef DJB u gradskom parlamentu Aleksandar Bujić u odluci o rebalansu vidi jedino početak predizborne kampanje Srpske napredne stranke. 
 
"U ovom rebalansu najočitije je to da su konačno uspeli da pronađu angažman za sva sredstva preneta iz ranijeg perioda. Pratila ih je potpuna bezidejnost kada su suficiti u pitanju, sada se odjednom nalaze kanali da se sav novac koji se prenosi godinama negde angažuje, a znamo da je cilj da se isfinansira predizborna kampanja, a i da se isprazne kasa ukoliko izborni rezultati ne budu pobednički", dodaje Bujić.
 
  
 
Demokrate nastavljaju sa bojkotom Skupštine Grada. Rebalans nazivaju predizbornim, dodajući da od početka vlasti naprednjaka u Novom Sadu nisu urađene ključne stvari. Kako kažu, nije izgrađeno nijedno zabavište, zbog čega je više hiljada dece na listama čekanja, nije izgrađena nijedna škola zbog čega se stvaraju gužve, a nije izgrađena nijedna javna garaža, dok su zelene površine su uništavane planski, jer se izlazilo u susret privatnim investitorima.
 
"Sada će na određene pozicije da prebace novac, koji su lažno štedeli, tako što su bili nesposobni da ga utroše prethodnih sedam godina i na taj način će želeti da stvore privid da se u Novom Sadu nešto radi. Građani vrlo dobro znaju da se već sedam godina suštinski ništa ne dešava u Novom Sadu. Praktično će pokušati da našminkaju jedan devastirani grad. To je ono što rebalans budžeta danas donosi", rekao je šef demokrata Veljko Krstonošić novinarima pre početka sednice parlamenta.
 
Nakon što su opozicioni odbornici izneli kritke na račun rebalansa, za govornicu su stali i članovi vladajuće većine. Đula Kiš iz Saveza vojvođanskih Mađara naveo je niz projekata koji su obezbeđeni usvajanjem budžeta, zamolivši kolege u parlamentu da o rebalansu pričaju "u pozitivnom smislu, jer su to lepe vesti", negirajući da se novac troši bez ideje, kako tvrdi opozicija.
 
Sam Vučević je odbacio tezu opozicije da je rebalans budžeta predizborni potez, rekvaši da ne zna šta je tačno "predizborno" u odluci da se kupe autobusi ili da se asfaltiraju ulice, što je potrebno gradu, dodajući da žele da se u gradu stalno radi. On je zaključio i da podržava konstruktivne kritike i predloge koje je iznela "prava opozicija", ali da u svemu tome postoji ograničavajući faktor, a to je budžet.
 
Podsetimo, odbornici izglasavaju još nekoliko odluka, a neke od njih tiču se strožih kazni za nesavesne vlasnike pasa i mačaka, većih naknada za investitore koji ne obezbede dovoljan broj parking mesta, o čemu više možete da čitate OVDE.
  • Nauka

    27.06.2019 17:09
    da li vam je poznato
    Postoje tri koraka koji gotovo determinisano proizvode totalitarni, fašistički režim. Prvi je preduslov postojanja nacionalne buržoazije, drugi je ekonomska kriza a treći homogenizovanje biračkog tela oko jedne autoritarne ličnosti, koja doprinosi ekonomskom oporavku društva.
  • Bojan

    26.06.2019 08:07
    Ravničarasko magnovenje
    "Nezavisna Vojvodina 25.06.2019 • 19:42
    Tako je to kada opancarske sluge caruju Vojvodinom"

    Misliš na autonomaše?
  • Nula

    26.06.2019 07:23
    Prvi put u zivotu da se slazem sa radikalima
    Suficit je posledica nesposobnosti kadrova koje Vučevićevih bira i postavlja
    Realno ko vam od podguznih muva koje trce za njim deluje kao neko ko je sposoban da zavrsi nekakvu investiciju ili da smisli nesto dobro moderno lepo i korisno

    N I K O !!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti