Danas humanitarna akcija za novosadskog biciklistu

Humanitarna akcija za Dejana, novosadskog biciklistu koji je oboleo od suženja vidnog polja (choroideremia) održaće se u subotu, 29. juna, od 11 do 15 časova u pabu "Pupin".
Do 2015. godine Dejan je vodio normalan život, ali mu je tada na lekarskom pregledu za produženje vozačke dozvole otkriveno suženje vidnog polja. Dve godine kasnije, potvrđena je dijagnoza. Bolest je genetska i progresivna i u većini slučajeva dovodi do slepila. Dejanu je vozačka dozvola oduzeta, samim tim smanjena i mogućnost zaposlenja. Uprkos svemu on se kvalifikovao za Pariz-Brest-Pariz brevet (biciklistička trka), ali novac za put je morao da usmeri na dodatne lekove koje mu fondacija ne pokriva.
 
Humanitarnu akciju za Dejana organizuje  radionica za popravku i izradu bicikala "Cikloteka", sa ciljem da se prikupi dovoljno novca kako bi Dejan ostvario svoj san da učestvuje na Pariz-Brest-Pariz brevetu. 
 
Kako za 021 kaže Nikola iz "Cikloteke" ovo je možda i poslednja Dejanova šansa da učestvuje u takvom događaju, budući da je bolest od koje pati progresivna i ne zna se kada bi mogla da se pogorša.
 
"Njegovo stanje je sad trenutno na nekom nivou stagnacije. Ono što i on sam kaže je da kad bi to ostalo na sadašnjem nivou bilo bi odlično, ali to se ne može znati za sigurno. S obzirom na to da se već dugo bavi biciklizmom i da je veoma dobar dečko, zaslužio je da ode na tu trku. To je trka za koju se skupljaju bodovi kroz manje brevete i on se već kvalifikovao za nju. To je najveća i najvažnija trka od 1.200 kilometara i on ima životnu želju to da izveze, a pitanje je, s obzirom na njegovo stanje, i da li će sledeći put uopšte moći da ode ako propusti ovu priliku", objašnjava Nikola.
 
On dodaje da zbog novca koji mu je bio potreban za lečenje, Dejan trenutno nema mogućnosti da sam finansira put. Dejanovi prijatelji iz "Cikloteke" su zato odlučili da mu pomognu.
 
"Da ne bi bilo samo donacija, mi smo odlučili da radimo servise na biciklima i da ljudi zauzvrat doniraju koliko god ko želi i može. Kada smo pričali sa njim, rekao je i da ako skupimo samo 100 evra i to će mu pomoći, ako ništa drugo, bar da plati autobusku kartu. Ništa usiljeno, ništa preforsirano, prirodno, drugarski, komšijski, koliko ko može da priušti sebi, da pomognemo Dejanu", navodi Nikola.
 
Posle popravki i druženja u "Pupin" pabu, sledi simbolična vožnja do Limanskog parka gde će se nastaviti biciklističko druženje u prirodi.
 
Trka Pariz-Brest-Pariz održava se od 18. do 22. avgusta.
 
Više informacija o akciji možete naći OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.