PRP terapija krvnom plazmom za obnavljanje oštećenog ili obolelog tkiva u poliklinici Galetić

Terapija plazmom bogatom trombocitima predstavlja korišćenje krvne plazme bogate trombocitima - PRP (Platelets Rich Plasma), koja u sebi sadrži faktore rasta i druge supstance, koje aktivno učestvuju u lečenju i obnavljanju oštećenog ili obolelog tkiva.
PRP terapija je odlično rešenje za ubrzanje procesa ozdravljenja povređenih tetiva i osteoartritisa na prirodan način, bez podvrgavanja pacijenta većim zahvatima. Sam princip predstavlja jednu od poslednjih dostignuća u medicini i koristi prirodnu sposobnost organizma da se samoizleči. 
 
Poliklinika Galetić iz Novog Sada je vodeća zdravstvena ustanova u regionu u lečenju PRP terapijom krvnom plazmom, sa preko pet godina iskustva i više od 1.000 izlečenih i zadovoljnih pacijenata. Danas se PRP terapija često koristi i za ubrzanje izlečenja tetiva i hrskavice, objašnjava dr specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Goran Galetić.
 
"Koristeći krv pacijenta, posebnim metodama izdvajaju se trombociti (krvne pločice), koje se potom ubrizgavaju na povređeno mesto. Trombociti nakon ubrizgavanja oslobađaju supstance (faktori rasta), koje potpomažu proces zarastanja i zaceljenja. Koncentracijom trombocita na jednom mestu, povećavamo količinu supstanci koje utiču na rast i potpomažu proces zarastanja. Ljudsko telo ima neverovatnu moć isceljenja i upotrebom sopstvenih trombocita značajno potpomažemo i ubrzavamo proces izlečenja", objašnjava dr Galetić. 
 
 
PRP terapija pored terapije matičnim ćelijama predstavlja trenutno najefikasniju regenerativnu terapiju, navode u ovoj klinici i dodaju da za pacijente koji žele da izbegnu operaciju, PRP terapija je najbolje rešenje.
 
Za najbolje rezultate u poliklinici Galetić koriste Cellular Matrix (ćelijski matriks) - lečenje kombinacijom PRP plazme bogate trombocitima, zajedno sa Hijaluronskom kiselinom renomiranog švajcarskog proizvođača bio-tehnolgije Regenlab. 
 
 
"Ova kompanije je poznata kao vodeći snabdevač patentirane tehnologije za proizvodnju Autologne plazme sa puno trombocita (A-PRP). Tehnologija se zasniva na preradi sopstvene krvi pacijenta, sa ciljem upotrebe trombocita, ćelija i proteina za indikacije u različitim medicinskim disciplinama, kao što su sportska medicina, lečenje rana i estetika", dodaje dr specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Goran Galetić.
 
Gde se PRP Terapija primenjuje?
 
PRP Terapija se primenjuje kod stanja u kojima želimo da stimulišemo brži oporavak i lečenje tkiva. PRP terapija se primenjuje kod:
 
- Povreda muskuloskeletnog sistema (povrede mišica, ligamenata, tetiva…),
- Degenerativnih promena na zglobovima (kukovima, kolenima, skočnim zglobovima…),
- U lečenju hroničnih rana,
- U estetskoj medicini.
 
Kako se PRP Terapija izvodi?
 
Pacijentu se iz vene uzima svega osam do 10 ml krvi iz vene, koja se specijalnom metodom prerađuje, da bi se izdvojila određena, potrebna količina trombocita (Platelets). Dobijeni produkt se injekcijom infiltrira na ranije definisano obolelo (povređeno) mesto. Cela procedura traje od 15 do 30 minuta.
 
Sama procedura je osmišljena da bude maksimalno komforna za pacijenta.
 
Kod nekih oblika PRP terapije uzima se od 40 do 100 mililitara krvi, što je potpuno neetički i neopravdano, jer jednostavno ne postoji prostor za ubrizgavanje plazme izdvojene iz te količine krvi. 
 
 
Kako dodaju u ovoj klinici, neophodno je naglasiti da je procedura bezbolna. Spada u veoma bezbedne intervencije, pošto se daje pod lokalnom anestezijom. Nakon terapije, pacijent može da nastavi sa svojim svakodnevnim aktivnostima, poput upravljanja vozilom, hodanja i slično. 
 
Ne treba koristiti nesteroidne antiinflamatorne lekove - NSAIL  (brufen, ibuprofen, naproksen, ketonal, voltaren, advil, aspirin, andol itd).
 
Kada se PRP Terapija NE SME primenjivati?
 
Za primenu PRP tretmana postoje apsolutne i relativne kontraindikacije. U apsolutne kontraindikacije, kada se tretman ne sme primeniti, spadaju maligna oboljenja, sistemska oboljenja krvi i akutna infektivna stanja.
 
U relativne kontraindikacije, kada se uz adekvatnu pripremu pacijenta tretman može sprovesti, spadaju: autoimuna oboljenja koštano-zglobnog sistema, hronična oboljenja jetre i bubrega, pacijenti na antikoagulantnoj terapiji, primena kortikosteroida od četiri do šest nedelja pre intervencije, primena NSAI lekova u poslednjih sedam dana.
 
Terapiju i pregled možete zakazati na telefone: 021/55-72-11; 021/45-79-39 i 062/557-211. Više informacija saznajte i na fejsbuk stranici ili posetite polikliniku na adresi Veselina Masleše 40.
  • maki

    03.07.2019 18:27
    prp
    I Dom zdravlja Medigroup u ulici Cara Dušana radi PRP metodu ...Žene prezadvoljne uklanjanjem bor, ožiljak itd...
  • Bojana

    03.07.2019 09:52
    Bila sam pacijent i terapija krvnom plazmom mi je veoma poboljsala kvalitet zivota. Sve pohvale za dr Aleksandra Marcikica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti