Devojčica iz Vranja dobija veštačku ruku odštampanu na novosadskom FTN-u

Četvorogodišnja devojčica iz Vranja dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji, a veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, piše "Blic".
Devojčica iz Vranja dobija veštačku ruku odštampanu na novosadskom FTN-u
Foto: Pixabay (ilustracija)
Rukovodilac laboratorije Vladimir Todorović kaže da je porodica iz Vranja, čije dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, sa njima stupila u kontakt preko kolega iz laboratorije Zenica, koji su, uz modifikacije, prvi izveli rešenja proteza povezivanjem sa svetskom zajednicom koja razvija 3D modele i putem veb-platforme "Enabling the future".
 
U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3D štampača. Nakon prvog probnog sklapanja, naučnici su uvideli potencijalne probleme i kritična mesta i uradili modifikaciju kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova, navodi list.
 
Finalni model poslat je u Vranje porodici devojčice i sa FTN očekuju nove reakcije.
 
Docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta izrade veštačke ruke, kaže da Departman za proizvodno mašinstvo i laboratorija poseduju najmodernije uređaje za 3D štampu i da će organizovati testiranje ruke i videti da li još nešto može da se koriguje.
 
"Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari. Neka sledeća etapa u istraživanju bi bila da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanje, rekao je Movrin.
  • Lola

    06.07.2019 09:46
    Znam ko nece
    Znam ko nece finansirati istrazivanje. Oni sto finansiraju Klintonove. Jer......gde sam tu JA
  • Bravo!

    05.07.2019 17:36
    Bravo Ljudine!
    Bravo dobri i pametni Ljudi! Znanjem do uspeha a ne članstvom u lopovskim strankama!
  • Ns 49

    05.07.2019 08:41
    Super
    Gde je sad onaj koji stalno piše, a vi mu objavljujete, da se što pre beži iz Srbije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti