UV indikatori postavljeni u Domu zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka i osam škola u Vojvodini

UV indikatori, specijalni merači za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja, postavljeni su u Domu zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu i osam osnovnih škola u Vojvodini.
Zahvaljujući UV indikatorima, učenici ovih škola i građani, moći će da vide jačinu UV zračenja, saznaju na koji način bi trebalo da se zaštite od negativnog uticaja sunca i tako sačuvaju svoje zdravlje.
 
UV indikatori su postavljeni u osnovnim školama: "Jovan Sterija Popović" u Vršcu, "Vuk Karadžić" u Kikindi, "Dr Jovan Cvijić" u Zrenjaninu, "Žarko Zrenjanin" u Pančevu (Kačarevo), "Maršal Tito" u Kovačici (Padina), "Dr Boško Vrebalov" u Melencima, "Simeon Aranicki" u Staroj Pazovi i "Miroslav Antić" u Futogu. 
 
Specijalni merači za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja postavljeni su kao rezultat učešća škola na konkursu "Dva lica sunca", koji je organizovan za sve osnovne škole u Srbiji u okviru kampanje sistematske edukacije o odgovornom ponašanju na suncu "Zaštita za sve", koja se sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete. 
 
Na konkursu je učestvovalo više od 130 škola iz cele Srbije. Među 206 radova đaka, koje su na konkurs poslali učitelji, izabrano je 20 najboljih. U Vojvodini su UV indikatori do sada postavljeni u osam škola, a širom Srbije u još 11. 
 
Cilj je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo zdravih životnih navika, posebno dece, koja mnogo više vremena provode napolju nego odrasli, a njihova koža je osetljivija na negativne uticaje sunca. 
 
 
Intenzitet sunevog, to jest UV, zračenja grafički je prikazan na UV indikatoru u tri kategorije: Bezbedno je, Zaštiti se i Skloni se. U zavisnosti od inteziteta UV zračenja jedna od ovih pozicija svetli. Mere zaštite koje je u tom periodu potrebno preduzeti - od sklanjanja u hlad, do nošenja majica dugih rukava, kapa sa širokim obodom i naočara, do nanošenja krema za zaštitu od sunca - jednostavno i kratko su objašnjene u pratećem tekstu legende UV indikatora. Simboli legende su naglašeni istom bojom kao svetleće pozicije, te su lako razumljivi i privlače pažnju. 
  • UV

    03.07.2019 18:50
    dobro je sto su konsultovali sa nekim ko se bavi time ....
  • dragan perković

    03.07.2019 18:26
    A
    Pranje novca.Ala se neko lepo ugradio.UV svako ko ima android može da zna.Merač meri ali ne štiti.Bolje pomerite radno vreme da se ne ide po naj većem UV u śkolu,lekara,ppsao.Ovu glupost nimo u svetu ne ugrađuje sem u laboratorijama.
  • blagosloveni tender

    03.07.2019 15:24
    He he he. Opet su zaradili. Kupili UV indikatore i rešili problem .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti