Novosadski odbornici u ponedeljak o planovima za deo Detelinare, Adica, Veternika...

Gradska skupština će zasedati u ponedeljak, 15. jula i na toj sednici uglavnom će se raspravljati o izmenama nekoliko urbanističkih planova.
Novosadski odbornici u ponedeljak o planovima za deo Detelinare, Adica, Veternika...
Foto: 021.rs

Na dnevnom redu su izmene šest planova, i to delova Adica, Veternika, Stare Detelinare, Bukovca i Futoga, izveštaji o poslovanju Novosadske toplane u 2018. godini, izmena odluke o finansiranju projekata iz oblasti za mlade, a biće reči i tome da tri ulice i plato dobiju ime.

Pred odbornicima će biti predlog Odluke o izradi Plana generalne regulacije dela Adica. Radi se o prostoru od 8,5 hektara koji je otprilike oivičen ulicama Cetinjskom, Marije Bursać, Petra Lubarde, Slavka Radića, Nikole Aleksića i Nove 18. Ovaj deo Adica je predviđen za porodično stanovanje i sportski centar. U predlogu se ne navodi šta će se menjati u odnosu na dosadašnji plan, već samo piše da se radi preispitivanje postojećeg plana i njegovo usklađivanje sa mogućnošću realizacije u skladu sa zahtevima i potrebama korisnika prostora.

Predložena je i Odluka o izmeni dela Plana generalne regulacije Veternika. Radi se o dve lokacije - jednoj parceli od 3,47 hektara i drugoj od metara kvadratnih. Predviđeno je da se na prvoj loakaciji koja se nalazi između Ulice Veternički breg i Zuzane Halupove, obavi "usklađivanje planirane ulične mreže sa stanjem na terenu i imovinsko-pravnim odnosima korisnika", što u osnovi znači da se omogući legalizacija već sagrađenog ili dozvoli buduća gradnja stambenih kuća. Za drugu parcelu koja se nalazi na uglu Kralja Petra I i Vojvode Mišića u Veterniku, promeniće se namena iz porodičnog stanovanja u javnu zelenu površunu. Ove izmene Plana Veternika će se uraditi bez postupka ranog javnog uvida, a rok za izradu plana je 30 dana od stupanja na snagu.

Odbornici treba da raspravljaju i o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije prostora između Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara, i to samo jedne lokacije na Staroj Detelinari između ulica Tarasa Ševčenka, Milenka Grčića, Orlovića Pavla i Janka Čmelika. Ovde se radi o parceli od 7.900 kvadrata koja je prema Generalnom urbanističkom planu namenjena za stambenu zgradu, a postojećim planom regulacije za opštegradski centar. Izmene plana je platilo preduzeće "Emerald Hill" iz Novog Sada.

Urbanisti u predlogu odluke navode da se izmene donose kako bi se važeće plansko rešenje uskladilo sa novim zahtevima i potrebama vlasnika parcele, odnosno da je prihvaćena inicijativa da se na zapadnoj polovini bloka omogući izgradnja objekta namenjenog samo stanovanju, dok će na ostatku prostora biti objekti i površine javne namene. 

Trenutno se na ovom prostoru nalazi desetak porodičnih kuća, kao i privremeni prizemni objekti u kojima su ambulanta, apoteka i mesna zajednica. Urbanisti u predlogu kažu da se na 200 kvadrata predviđa gradnja objekta visine do četiri sprata sa petom uvučenom etažom, a koji će nakon izgradnje imati 7.800 kvadrata i oko 84 stanova i 18 lokala. Pored će biti pijaca od 1.000 kvadrata i prateći objekat od 500 kvadrata. Na ostatku prostora će biti objekat javne namene od 2.400 kvadrata i zeleni trg od 500 kvadrata. Plan će se raditi u roku od pet nedelja uz rani javni uvid.

Menja se i plan Bukovca zbog trase delekovoda i plan dela Futoga između kanala i pruge Novi Sad-Sombor, površine od 25 hektara koji nije pogođen divljom gradnjom, ali je potrebno da se uredi saobraćajna mreža i infrastrukturni koridori.

Predloženo je i da Skupština grada usvoji Odluku o izmeni Plana generalne regulacije dela Alibegovca površine od 52,6 hektara. Ovaj prostor, kojim prolazi Rokov potok, uglavnom je pod voćnjacima, livadama i oranicama sa nekoliko atarskih puteva i nelegalno sagrađenim kućama. Ovaj deo Alibegovca je namenjen za porodično stanovanje, opštegradski centar, turustičko-sportsko-rekreativne površine, benzinske pumpe, predškolsku ustanovu i zelene površine. Izradom plana će se definisati lokacije za ove objekte i namene.

Na dnevnom redu su i izmene Odluke o ostvarivanju potreba i interesa mladih u oblastima omladinskog sektora na teritoriji Novog Sada, kojima se menjaju odredbe tako da će od sada biti moguće i bez javnog konkursa dodeljivati novac iz budžeta za projekte za mlade koji su proglašeni od značaja za Grad, a to će raditi Gradsko veće na predlog gradonačelnika.

Odbornici će razmatrati i izveštaj o poslovanju Novosadske toplane za 2018. godinu. Ovo gradsko preduzeće je prošlu godinu završilo s dobiti 910 miliona dinara što ih čini najuspešnijim gradskim preduzećem, jer nisu primili ni dinar donacije iz budžeta, za razliku od ostalih javnih preduzeća, od kojih bi većina bila u velikom minusu da ne dobijaju subvencije od Grada.

Odbornici Skupštine grada će razmatrati i nekoliko predloga imenovanja ulica. Tako je predloženo da plato ispred Baletsko-Muzičke škole na Limanu, koja se još gradi, ponese ime po prvakinji Opere Melaniji Bugarinović (1903-1986), da do sada neimenovana ulica na području Mali Beograd-Veliki rit I dobije ime po violinisti Ignjacu Šenu (1958-2017), odnosno da Mali Beograd - Veliki rit II dobije ime po književniku Miodragu Pavloviću (1928-2014). Takođe, predloženo je da u Ledincima na potezu Provalije neimenovana ulica dobije ime Donje provalije.

  • Igor Boric

    09.07.2019 11:39
    Ilirska ulica 43
    Samo nemojte dozvoliti bivsim propalim sociolozima iz MZ Detelinara da odlucuju. U Svom mandatu nisu nista uradili korisno za narod samo su gledali kako da izvuku pare od Norveske ambasade i slicnih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti