RHMZ: Povećano UV zračenje danas u Novom Sadu

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas, 22. jula u Novom Sadu i drugim mestima u Srbiji biti veća opasnost od ultraljubičastog zračenja.
RHMZ: Povećano UV zračenje danas u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Indeks UV zračenja gotovo u celoj Srbiji je u kategoriji veoma opasna pojava i označena brojem osam, od maksimalnih 11.
 
Povećano UV zračenje biće u Novom Sadu, Somboru, na Paliću, u Sremskoj Mitrovici, u Loznici, Beogradu, Nišu, Leskovcu, Dimitrovgradu, Peći i Prištini, dok će još veće UV zračenje, označeno brojem devet, biti u Vranju i Prizrenu.
 
Pri ovim uslovima pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina, navodi RHMZ.
 
Zbog toga treba preduzeti sve mere zaštite - izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, piti dovoljno tečnosti, koristiti odgovarajuću odeću, šešire, naočari i zaštitnu kremu.
 
Za utorak su meteorolozi za Novi Sad predvideli nešto slabije UV zračenje, označeno brojem sedam, što spada u visoko, a tako će biti i u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici. 
 
Detaljniji prikaz prognoziranog UV zračenja po mestima možete videti u tabeli RHMZ u nastavku:
 
  • dzo

    22.07.2019 18:21
    Ne treba koristiti zastitnu kremu, vec se skloniti ili nositi garderobu koja ne propusta UV. To za kreme je najveca laz iz apoteke, ukratko namazete se kojekakvom hemijom koja se ukuva u kozu i posle eto kancera.. te sunce je krivo. ma jok nego plitak mozak.
  • NN

    22.07.2019 11:17
    UV
    Visoki stepen zračenja traje već dugo. Od kako je leto počelo. Samo ponekad se spustilo ispod br. 7

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti