FOTO: Na današnji dan Vojvođani odlučili da budu deo Jugoslavije

Na današnji datum, 31. jula 1945. godine, Vojvođani su odlučili da budu deo Jugoslavije.
Formiranje autonomije Vojvodine je proces koji je postepeno sazrevao tokom Drugog svetskog rata i već tokom NOB-a radio je pokrajinski odbor (od novembra 1943. funkcioniše Pokrajinski Narodnooslobodilački odbor) i čija je nadležnost bila u granicama kasnije konstituisane Pokrajine.
 
Tako je Glavni narodnooslobodilački odbor Vojvodine formiran 7. februara kao privremena civilna vlast, 5. aprila 1945. izražavajući volju i raspoloženje naroda predložio da autonomna Vojvodina bude u sastavu federalne Srbije. Izabrana delegacija Vojvodine prenela je 7. aprila 1945. godine ovu želju na vanrednom zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Srbije.
 
 
Ta odluka je potom potvrđena 31. jula 1945. kada je održano prvo zasedanje Skupštine izaslanika naroda Vojvodine, kojem su prethodili izbori za mesne, sreske i okružne odbore. Prvo zasedanje Skupštine održano je u Novom Sadu od 30. jula do 1. avgusta 1945. godine. Toj Skupštini je prisustvovalo oko 600 delegata, koji su izabrali 150 članova (među kojima i 11 žena, što je veoma značajno, jer će desetak dana kasnije, 11. avgusta žene u Jugoslaviji dobiti pravo glasa) Skupštine Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine koji je činilo 76 Srba, 24 Hrvata, 33 Mađara, 10 Slovaka i sedam pripadnika ostalih naroda. Toj Skupštini su prisustvovali predstavnici AVNOJ-a i ASNOS-a.
 
  
 
Ista Skupština je, nakon rasprave, donela odluku kojom se odgovorilo na ključno pitanje: da li će Autonomna pokrajina Vojvodina ući u Jugoslaviju kao samostalna ili u sastavu neke od republika? Uprkos idejama Žarka Zrenjanina, koji tada više nije bio živ, Dude Boškovića (na čije stavove se na Skupštini posebno usmerio Jovan Veselinov - Žarko) i drugih, na zasedanju je pobedila ideja da se Vojvodina priključi Republici Srbiji i sa njom zajedno uđe u novu Jugoslaviju.
 
 
Na trećem zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije 10. avgusta u Beogradu prihvaćen je ovaj predlog i Vojvodina je ušla u sastav Narodne Republike Srbije, što je kasnije potvrđeno u Ustavu Jugoslavije.
 
 
Pojedine stranke prethodnih godina su predlagale da se 31. jul proglasi za praznik Vojvodine, ali je to odbijeno u pokrajinskoj Skupštini. 
 
Odlukom Skupštine AP Vojvodine, kao datumi od posebnog značaja utvrđeni su 25. novembar - Dan AP Vojvodine, kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji, kao i 15. maj - Dan održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.
 
Čestitke, podsećanja i tribina
 
Povodom 31. jula oglasila se Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je Vojvodini čestitala rođendan, uz podsećanje da je 31. jula 1945. Skupština izaslanika naroda Vojvodine formirala Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu na temeljima antifašizma. Kako su istakli, Vojvodina je sama konstituisala svoju autonomiju. 
 
 
"Vojvodina odlukom svoje skupštine postaje deo Srbije, ali kao autonomna pokrajina. Zbog toga ne prihvatamo istorijski falsifikat zapisan u Ustavu Srbije da je Vojvodina nastala 2006. godine. LSV sa žaljenjem konstatuje da aktuelna vlast u pokrajini jedini pravi rođendan Vojvodine odbija da obeležava", konstatuje LSV. 
 
Vojvođanski klub u saopštenju konstatuje da Vojvodina nije ušla u sastav Srbije kao bezlična teritorija, već kao konstituisana Autonomna pokrajina Vojvodina, koja iz toga crpi svoja istorijska, ekonomska, (više)nacionalna, kulturna i druga prava.
 
"Zato je 31. jul istinski Dan Vojvodine, nastale na temeljima antifašizma, ravnopravnosti svih etničkih zajednica, društvene pravde i jednakosti. Danas, vladajući režim ne priznaje ovaj datum, kao što ne priznaje ni Vojvodinu. Zato ga moramo zbaciti", zaključuje Vojvođanski klub.
 
Takođe, poziva sve zainteresovane na tribinu "31. juli - Dan antifašističke Vojvodine", koja će se održati danas, 31. jula od 20h u sali u Železničkoj 28, III sprat. Govornici će biti Milivoj Bešlin, Marko Božić i Dinko Gruhonjić, a moderatorka Branislava Kostić.
  • Sumadinac

    19.08.2019 07:58
    `ajmo malo istine
    Koliko ja znam...Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji je bila skupština održana u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, koja je proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.
    Dalje nema potrebe pricati.
    a kako se "pripremalo "resenje srpskog pitanja tokom partizanskog rata.....i to znamo!
    cilj je bio uzeti Srbima sto je vise moguce!
  • b

    04.08.2019 09:45
    za groznog
    mađar je mađar, u vojvodini je vojvođanin...
    slovak je slovak, u vojvodini je vojvođanin...
    rusin je rusin, u vojvodini je vojvođanin...
    bunjevac je bunjevac, u vojvodini je vojvođanin...
    rumun je rumun, u vojvodini je vojvođanin...
    cigan je rom, u vojvodini je vojvođanin...
    ...samo bi neki srbi bili vojvođani jer eto čuli da je to štogod..., , u vojvodini je vojvođanin...
  • milutin grozni

    03.08.2019 16:32
    Goran 03.08.2019 • 10:55
    Laž
    Koja laž. Vojvođani sigurno nisu odlučili da budu deo Yugoslavije, jer pobijeno i proterano više desetina hiljada nevinih Vojvođana starosedeoca kao osveta srbijanaca. Tako da Vojvođani sugurno nebi odlučili za svoje proterivanje i ubijanje. Falsifikovanje istorije neće prikriti zločine nad Vojvođanima starosedeocima.

    95% vojno sposobnih folks dojčera bili su u princ eugen diviziji...
    šta je trebalo...tako se to radi sa izdajicama...
    uostalom...to smo radili i sa svojim domaćim izdajicama...
    to nisu bili vojvođani...taj pojam nije postojao tada
    izmislio ga šepavi zagorac kao i tzv.vojvodinu sap

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti