Pokrajina izdvojila 31 milion dinara za projekat novog muzeja u Novom Sadu

Pokrajinska vlada na današnjoj sednici izdvojila je 31 milion dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za novi muzej u Novom Sadu - Muzej 20. veka.
Pokrajina izdvojila 31 milion dinara za projekat novog muzeja u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Novi muzej će biti smešten u zgradi Radio Novog Sada RTV-a, odnosno Studija M, u Ulici Ignjata Pavlasa, a njime će upravljati Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski".
 
Planirano je da arhiva muzike, filma i stripa bude digitalizovana i čuvana na jednom mestu. U budući muzej biće pohranjen i istorijat tamburaške muzike, kao i vojvođanskog stripa. Na jednom mestu biće sačuvani i digitalizovani svi sadržaji, a Studio M će imati i nove sadržaje sa svakodnevnim kulturnim aktivnostima.
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je u ranijim najavama ovog projekta podsetio da je samo nekadašnja "Neoplanta" iznedrila 1.300 filmova, a gotovo kompletna jugoslovenska rok scena prošla je kroz Studio M, pa je sačuvan i veliki broj fotografija i audio-snimaka iz tog perioda.
 
"Želimo da u postojećoj zgradi Radio Novog Sada i Studija M sačuvamo baštinu. Studio M će nastaviti da traje, a sve ove forme imaće nove sadržaje sa svakodnevnim kulturnim aktivnostima", naveo je Mirović.
  • Perica

    15.08.2019 13:44
    Babe i žabe
    Ne može neki kulturni centar da se brine o muzeju. Ne brine se KCNS o Muzeju Novog Sada, već su to dve odvojene ustanove. Muzej se zna kako se osniva i koje kadrove, tehniku i uslove treba da ima da bi bio osnovan. Za kulturne centre ti uslovi ne postoje tako precizno definisani. Kako će se niže kvalifikovana ustanova starati o ustanovi koja traži zadovoljavanje strožijih uslova nego onih koji su potrebni za kulturni centar? Da li ovi u Kulturnom centru uopšte znaju da treba da se staraju o muzeju? Kome to odoše 31.000.000 za kakvu dokumentaciju?
  • NS Centrum

    10.08.2019 22:41
    Za neupućene
    Počeci stripa na ovim prostorima nemaju nikakve veze sa Nemcima već sa Zmaj Jovom Jovanovićem i Urošem Predićem i srpskom štampom s kraja 19. veka.
  • Kobra

    10.08.2019 18:05
    Muzej i likovi kao Igor ne idu u istu recenicu.
    Ne zna se sta je debilnije u toj ideji.
    Novosadska muzicka i strip scena zasluzuju daleko vise neg da se polusvet brinu o njima.
    Ajde, radikali, od#ebite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.