Novosadskom biciklisti kojem preti slepilo potreban novac za maraton u Francuskoj

Novosadski biciklista Dejan Nikitić, kome je 2015. godine dijagnostifikovano oboljenje koje u najvećem broju slučajeva vodi u slepilo, ove godine će predstavljati Srbiju na ultramaratonu Pariz-Brest-Pariz među 8.000 takmičara.
Kako kaže za 021, biciklizam je njegova strast i pomaže mu da se nosi sa bolešću.
 
"Ako odustanem od bicikla, odustao sam od života. Mora da postoji nešto što te pokreće, jer se svaki dan treba buditi sa spoznajom da će sutra možda biti gore. Trenutno ne postoji ništa što bi moglo da me izleči ili da bar zaustavi propadanje. Jako je teško buditi se sa tim svako jutro i moraš da imaš nešto gde ćeš da bežiš", objašnjava Dejan.
 
On dodaje da učestvovanje na maratonu nije samo ostvarenje njegovog sna, već i pokušaj da dokaže ljudima da čak i ako imaju neki nedostatak ili neku bolest - ne moraju da se predaju.
 
"Nešto što bi zdravo oko videlo za vreme maratona meni se nekad desi da ne vidim. Pogotovo kad sam umoran i kad mi padne koncentracija. Ali meni je vožnja uživanje i za mene je to sloboda", navodi Dejan.
 
Najveća podrška su mu, kaže, prijatelji, koji su i napravili Fejsbuk stranicu "Drugari za Dejana" preko koje organizuju i promovišu humanitarne akcije. Iako je uz njihovu pomoć uspeo da prikupi sredstva za sam put na koji kreće već sredinom avgusta, Dejanu je potrebno još novca za troškove u Francuskoj.
 
"Biće tesno, ali idem definitivno", kaže on. 
 
Osnovna sredstva za put su prikupljena, ali budući da je u pitanju zahtevan maraton od 1.200 kilometara, potreban mu je i novac za osnovne troškove. On napominje da se za pomoć obraćao i Gradu Novom Sadu, ali da do danas nije dobio nikakav odgovor. Budući da u Francusku mora da otputuje već 15. avgusta, odgovoru se više ni ne nada.
 
Maraton Pariz-Brest-Pariz će se održati od 18. do 22. avgusta. Da bi se kvalifikovao kao učesnik, Dejan je, samo u toku ove godine morao da završi seriju maratona od 200, 400 i 600 kilometara, u određenim vremenskim limitima. 
 
Pored prikupljanja novca za put u Francusku, u toku je i akcija prikupljanja sredstava za Dejanovo lečenje preko Fondacije "Budi human".
 
Dejanu možete pomoći uplatom na račune koje možete videti OVDE, kao i preko linka e-doniraj. Tekuće akcije možete pratiti na fejsbuk stranici "Drugari za Dejana".
  • novosadjanin

    13.08.2019 00:23
    pare rezervisana za podobne
    Sredstva iz raznih konkursa se dele podobnima, ljudima koji osnivaju firme 2 nedelje pred konkurs, svi su ušemljeni. A onda kada dođe do toga da se pomogne dečku koji predstavlja našu Srbiju i pored takve bolesti, E PA BATO, ZA TEBE NEMA, JER NISI U SNS.
    SRAM DA VAS BUDE, GDE SU TE SILNE UPRAVE I FOTELJAŠI, ŠTA RADE?! UPRAVA ZA SOCIJALNU ZAŠTITU, UPRAVA ZA SPORT, NEKO MINISTARSTVO ZDRAVJA I SPORTA?
    SRAMOTA JEDNA, ZAŠTO UOPŠTE PLAĆAMO POREZ I ZDRAVSTVENO, KAD TI ZATREBA ONDA NEMA. A ZLATNO DOBA DOLAZI, JEL DA GLASAČI?!
  • Dragan

    12.08.2019 16:09
    Da je Novak u pitanju vec bi bila gomila komentara .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti