FOTO: Novosadski hor "Sonja Marinković" osvojio dve zlatne medalje na Evropskim horskim igrama

Mešoviti hor AKUD UNS "Sonja Marinković" postigao je najveći uspeh u istoriji prve sekcije AKUD-a, osvojiviši dve zlatne medalje na Evropskim horskim igrama u Geteborgu (Švedska).
Na ovogodišnjim Horskim igrama, učestvovalo je 133 horova iz 36 zemalja, a hor "Sonje" je bio jedini predstavnik Srbije. Kući je doneo zlatno odličje iz kategorije kamernih horova, čime se kvalifikovao za natpevavanje u Grand Prix kategoriji u kojoj je nagrađen još jednom zlatnom medaljom.
 
Predstavnica hora Gordana Novaković kaže za 021 da se ovim nagradama nisu nadali.
 
"Bili smo u potpunom šoku. Zaista nismo to očekivali. Mi smo poprilično skromni, jer smo svesni sa kakvim horovima se takmičimo, ali dali smo najbolje od sebe i mislim da nam je to bio najbolji nastup", navodi ona.
 
Za "Gran Prix" su pevali kompoziciju "Trešnja drvo" srpskog kompozitora Miroslava Štatkića, jer kako navodi, uvek vole da se predstave domaćim kompozicijama kada se takmiče u inostranstvu.
 
 
 
Osvajanjem zlatnih medalja hor se direktno kvalifikovao i obezbedio sebi mesto na "Champions Competiton" i "Grand Prix of Nations" na Svetskim horskim igrama koje predstavljaju najveće horske susrete na svetu, a koji će se održati 2020. godine u Belgiji.
 
Sada je u planu priprema za Svetske horske igre, gde će se takmičiti u kategorijama duhovne i kamerne muzike. 
 
"To su dve najteže kategorije, tako da moramo već da počnemo da se spremamo, a sad samo ciljamo na zlato", kaže Gordana.
 
 
 
Evropske horske igre se održavaju bijenalno od 2013. godine i do sada su gradovi domaćini bili Grac, Magdeburg i Riga. Ovaj događaj okuplja više od 5.000 učesnika iz svih evropskih zemalja.
  • I

    13.08.2019 12:02
    I
    Iskrene čestitke. Bravo horu , šta je sa ostalima u Sonji, samo hor I Orkestar haronika donose medalje, a folklorni sastavi itd.
  • Pera

    12.08.2019 23:16
    Bravo!
  • Brana

    12.08.2019 21:23
    Čestitke!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura